Grammeru zbog Hastora otkazuju VW, BMW i Audi

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2017. u 15:31
Nijaz Hastor postao je pravi strah i trepet za njemačku automobilsku industriju/FOTOLIA

Grammerovi partneri zabrinuti su zbog Preventovog spora s VW-om zbog kojeg je njemački div morao obustaviti proizvodnju jer je Prevent prestao dostavljati dijelove.

Prevent grupa u vlasništvu obitelji Hastor iz BiH ponovno je tema njemačke javnosti. Prije nekoliko dana, zbog Preventovih namjera prosvjedovalo je nekoliko tisuća radnika kompanije Grammer i podiglo svoj glas protiv investitora iz BiH. Riječ je o bavarskoj kompaniji, velikom dobavljaču dijelova koji proizvodi automobilske naslone za glavu i ruke te sjedišta, a u vlasništvu obitelji Hastor je između 20 i 30 posto dionica Grammera, piše DW. 

Iznuđeni dogovor
Preventovo preuzimanje opterećuje odnose bavarske tvrtke s kupcima među kojima su VW, BMW, Mercedes i Audi. Predsjednik Upravnog odbora Grammera Hartmut Müller je za Bloomberg izjavio da su se veliki klijenti počeli suzdržavati pa čak i razmišljati o traženju novih poslovnih partnera, zbog dolaska Hastora.  Grammerovi partneri su zabrinuti zbog ranijeg Preventovog spora s Volkswagenom zbog kojeg je automobilski div morao obustaviti proizvodnju jer je Prevent prestao dostavljati dijelove.

Sve je počelo VW otkazivanjem poslovnog naloga s tvrtkom Car Trim koja je u vlasništvu Preventa. Navodno je razlog bila loša kvaliteta proizvoda (presvlake za sjedišta u automobilima) i brzina isporuke. Car Trim je tražio odštetu od oko 56 milijuna eura, što je VW odbio.  Tada je Car Trim svoja potraživanja prenio na ES Automobilguss koji je također u Preventovom vlasništvu. Riječ je o tvrtki koja proizvodi kućišta za mjenjače. Bez tih kućišta VW nije mogao nastaviti proizvodnju. Nekoliko dana kasnije je postignut dogovor i proizvodnja je počela.

Neopravdane sumnje
Direktor bavarskog IG-Metalla Jürgen Wechsler, kako prenose njemački mediji, izjavio je da iskustva s obitelji Hastor pokazuju da ona misli samo na kratkoročni dobitak.  U slučaj se uključila i bavarska ministrica gospodarstva Ilse Aigner. Ona je, kako prenosi Bayerischer Rundfunk, izjavila da "ako Grammerovi klijenti razmišljaju o prekidu poslovnih veza onda je jasno da preuzimanje tvrtke od investitora Cascade i Halog, koji također pripadaju Hastoru, donosi nesigurnost.

To nije u smislu očuvanja radnih mjesta". Izvori bliski Preventu naveli su za Deutsche Welle da je "strateška opredijeljenost Preventa kroz dugogodišnje poslovanje uvijek bila temeljena na očuvanju i zaštiti radnih mjesta te daljem širenju i rastu poslovanja". Doista, u svakoj tvrtki koju je Prevent preuzeo pokrenuta je proizvodnja, povećan broj zaposlenih i prošireno tržište i proizvodni portfolio. Pitanje koje se s razlogom može postaviti, piše DW, jeste: Štiti li Prevent kroz trenutne aktivnosti svoje zaposlenike i stvara dugoročnu održivost radnih mjesta?  Da je tako, pokazuje primjer tvrtke TWB iz Hagena koja je također u vlasništvu Preventa. Iz TWB-a je radničko vijeće kolegama u Grammeru poslalo pismo u kojem ističe da su mnoge njihove sumnje neopravdane.

U pismu se navodi da je TWB u Preventovom vlasništvu od ožujka 2010. godine. "Ako se osvrnemo, samo možemo ustvrditi da je za nas i naše obitelji bilo dobro što nas je tada kupio i preuzeo Prevent", poručili su iz TWB-a. Obitelj Hastor u slučaju Grammera protiv sebe ima veoma jak lobi, navodi DW. Tom lobiju je uspjelo da kineska kompanija Ningbo Jifeng postane vlasnik gotovo devet posto Grammera koji na skupštini dioničara može računati na podršku investitora iz Kine. Grammer je u prvom tromjesečju zabilježio povećanje dobiti za 7,5%.

Komentirajte prvi

New Report

Close