Gradić pod hitno traži “nove” stanovnike: Plaćaju gotovo 70 tisuća kuna da se u njega preselite, ali uz nekoliko uvjeta

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2019. u 13:12
Foto: Getty images

Godišnje u tom gradu umre 40-ak ljudi, a rodi se desetak djece

Nema samo Hrvatska problem s padom stanovništva. Sve je više gradova koji plaćaju ljudima da se dosele, a jedan od njih je i talijanski grad Locana.

Gradić na sjeveru Italije ima 1.500 stanovnika, a ta brojka u stalnom je padu. Godišnje u tom gradu umre 40-ak ljudi, a rodi se desetak djece, piše Fortune. U gradu, ali i u okolnim mjestima živi malo djece pa tamošnjoj školi prijeti zatvaranje. Zbog toga, pod hitno trebaju 'nove' stanovnike. Za preseljenje u taj grad gradonačelnik Giovanni Bruno Mattiet nudi 9.000 eura koje bi isplatio kroz tri godine. Jedini uvjet za isplatu tog novca je da novi stanovnik ima dijete i da godišnje zaradi minimalno 6.000 eura.

Osim tog grada, i gradonačelnik gradića Borgomezzavalle koji se nalazi uz švicarsku granicu prodaje tamošnje planinske kolibe za samo jedan euro. Uvjet za kupnju je da ćete ih preurediti u iduće dvije godine, a ako u tom razdoblju dobijete dijete, grad će vam platiti 1000 eura. Stanovnike ne kupuju samo Europljani. Grad Tulsa u američkoj saveznoj državi Oklahomi nedavno je ponudio 10.000 dolara svim koji se žele ondje preseliti.

Komentirajte prvi

New Report

Close