Grad koji leži na dijamantima: Srednjovjekovne zidine puno su vrednije nego što se misli na prvi pogled

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

Gradić Nördlingen u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj nastao je na dijamantima što potječu od prije 15 milijuna godina kad je asteroid pogodio Zemlju.

Geolozi procjenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nördlingen, a težila je oko 3 milijarde tona. Udarac je povećao temperaturu i tlak dovoljne da nastane mješavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Procjenjuje se da je oko 72 tisuće tona dijamanata na području Nördlingena, piše Punkufer.hr. 

Kada su milijunima godina kasnije stigli prvi stanovnici nisu ni znali da grade kuće na dragocjenom tlu. Godinama su vjerovali kako je podrijetlo krateravulkansko sve dok šezdesetih godina prošlog stoljeća potvrđeno da se radi o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata; crkva sv. Jurja, kao i srednjovjekovne zidine puno su vrednije nego što se misli na prvi pogled.

Današnji stanovnici Nördlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne namjeravaju razrušiti grad kako bi se obogatili. Za sićušno kamenje ne bi se mogla dobiti dobra cijena, čak niti na veliku količinu, jer su manji od 0,2 milimetra.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve