Građanima s niskim prihodima, ova država će davati mjesečni “džeparac”

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2017. u 13:48
Foto: Thinkstock

Ideja projekta je osigurati građanima novac za osnovne životne potrebe.

Kanadski Ontario započet će projekt pod nazivom "osnovni prihod", plan za podjelu "džeparca" građanima s niskim prihodima, pišu svjetski mediji.

Kasnije ovog proljeća Ontario će pokrenuti pokusni rok projekta koji će trajati tri godine. Ukupno 4000 ljudi iz tri regije će dobivati dodatne prihode na plaće.

Ideja projekta je osigurati građanima novac za osnovne životne potrebe.

Osoba će u godini dana moći dobiti najviše 16 989 dolara, a 50 posto svake dodatne zarade bit će oduzeto od osnovnog prihoda. Ako netko zarađuje 10 000 dolara godišnje, dobit će 11 989 dolara osnovnog prihoda i tako zaraditi ukupno 21 989 dolara.

Pravo na osnovni prihod imat će građani od 18 do 64 godine s niskim prihodima, a za pokusni rok će biti izabrani sistemom slučajnog odabira.

Kako piše Index, glavna ideja projekta je dati ljudima novac za osnovne životne potrebe kao što su hrana, prijevoz, odjeća i plaćanje računa. Uz Kanadu još nekoliko država provodi testiranje osnovnog prihoda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Evo šanse našim umjetnicima,kulturnjacima,ffrŕrrljićevcima,đžaba lebarošima,neradnicima,vagabundama,kruha bez motike. Idealne zemlje za život,bez pljuvanja u pijat (tanjur) molim.

New Report

Close