Građani protiv malih HE unatoč obvezama Srbije prema Uniji

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2019. u 22:00
U Europi je izgrađeno oko 24.000 malih hidroelektrana Marko Jurinec/PIXSELL

Srbija je pristala da će 2020. koristiti 27 posto energije iz obnovljivih izvora.

U Srbiji se razvio masovni pokret protiv gradnje malih hidroelektrana. Pri tome je još nejasno imaju li protivnici gradnje osim ekoloških i političke ambicije. U nedjelju je u Beogradu održan prosvjed građana, koji je u organizaciji udruga i pojedinaca predvođenih pokretom Obranimo rijeke Stare planine započet skupom ispred Filozofskog fakulteta, a potom nastavljen prosvjednom šetnjom središtem grada. Čuli su povici “Rijeke ne damo”, a sudionici prosvjeda nosili su transparente sa sličnim porukama.

Organizatori skupa su rekli da je jedini zahtjev prosvjednika trenutno zaustavljanje izgradnje svih derivacijskih mini hidroelektrana u Srbiji. S druge strane, Nacionalna udruga malih hidroelektrana tvrdi da su male hidroelektrane koje su izgrađene i koje se grade u skladu s Nacionalnom strategijom za obnovljive izvore energije i prostornim planovima.

“Potencijal malih HE i prednosti koje imaju u ekološkom smislu nedovoljno su poznati građanima, pa je stvorena negativna slika o njihovom utjecaju na okoliš”, rečeno je u priopćenju te udruge, u kojem se navodi da male HE imaju najmanji utjcaj na okoliš u usporedbi sa svim ostalim obnovljivim izvorima energije.

 

90 malih

HE izgrađeno je dosad u Srbiji, a ukupno je moguće oko 400

“U Europi je izgrađeno 24.000 malih hidroelektrana, a u Srbiji tek 90. Smatramo da se pitanja energetike i zaštite okoliša trebaju rješavati u struci i institucionalno, a ne na ulici ili u društvenim grupama”, kaže udruga. Međutim, Bojan Milovanović, član Upravnog odbora te udruge ističe da je njihova pogreška što nisu ništa uradili na edukaciji stanovništva kako bi dokazali koliko je za državu dobro da se što više ulaže u obnovljive izvore energije. Srbije se prema Europskoj uniji obvezala da će dosegnuti 27 posto potrošnje energije do 2020. godine koja će biti dobivena iz obnovljivih izvora energije. U slučaju da se ne dosegne ugovorena obveza, Srbija će uvoziti energiju proizvedenu iz obnovljivih izvore u Europskoj uniji. Prema tvrdnjama Udruge malih hidroelektrana, Švedska ima 1900 malih HE, Norveška 2250, Slovenija 350, Švicarska 1000, a Austrija 3100. Procjena je Ministarstva energetike da se od oko 850 predloženih lokacija u Srbiji za izgradnju postrojenja može iskoristiti najviše do 400. pd

Komentirajte prvi

New Report

Close