Građani iskusili zapošljavanje “preko veze”

Autor: Agencija VLM , 23. rujan 2014. u 10:23
Foto: Thinkstock

Više od polovine ljudi u BiH smatra da su političke i rodbinske veze ključne za posao.

Glavni kriteriji za zapošljavanje u javnoj upravi u Bosni i Hercegovini su stranačka ili politička pripadnost, odnosno rodbinske veze. Tako smatra više od polovine bh. građana koji su sudjelovali u ciljanom istraživanju Transparency Internationala.

Vlast ne reagira na korupciju

– Zabrinjavajuće je da više od 50 posto građana smatra da obrazovanje i iskustvo apsolutno ne igraju nikakvu ulogu prilikom procesa zapošljavanja, izjavila je predstavljajući rezultate Monitoringa reforme javne uprave program-menadžerica za istraživanje i razvoj u Transparency Internationalu BiH Lejla Ibranović. Ilustrativan je i podatak iz istraživanja da dvije trećine bh. građana, odnosno 67 posto onih koji su sudjelovali u ispitivanju, ima osobno iskustvo ili spoznaju da je netko iz njihove bliže okoline dobio posao “preko veze”. Usto, više od 80 posto građana smatra da napori institucija vlasti na suzbijanju korupcije nisu učinkoviti te kao najkorumpiranije segmente u društvu vide političke stranke i pravosuđe. Sličan broj ispitanika, dakle četiri od pet, smatra da se sredstva poreznih obveznika, ne troše na adekvatan način i da je sam proces pripreme i izvršenja proračuna izuzetno netransparentan. Čak 54 posto ispitanika smatra da ne može sudjelovati u procesima kreiranja proračuna.

Skromni rezultati reforme

– Indikativan je podatak da čak više od dvije trećine ispitanika obuhvaćenih istraživanjem ne vidi apsolutno nikakvo poboljšanje u radu javne uprave u usporedbi s prethodnih pet godina, što dovodi do zaključka da građani ne osjete nikakve kvalitativne promjene u radu javne uprave, kazala je Ibranović. Drugim riječima, dosadašnje desetogodišnje aktivnosti na reformi javne uprave u BiH dale su vrlo skromne rezultate ili ih barem građani ne vide i ne osjete u većoj mjeri. Uostalom, istraživanje TI-ja je pokazalo da više od 49 posto ispitanika apsolutno nije upoznato s reformama javne uprave i da je veoma niska razina povjerenja građana prema različitim razinama vlasti i institucijama. Istraživanje je također potvrdilo da su dva glavna problema u reformi javne uprave, kroz koje se reflektira dosadašnji neuspjeh reformskih procesa, upravo zapošljavanje i upravljanje javnom potrošnjom.

Iz Transparency Internationala naglašavaju da cjelokupan proces reforme javne uprave neće polučiti značajnije rezultate ako se ne riješe sustavne prepreke koje opterećuju javnu upravu. A to su prvenstveno nedostatak političke volje i koordinacije reformskih aktivnosti, kao i unapređenje profesionalizma u javnoj upravi.

Komentirajte prvi

New Report

Close