GPS praćenje za pse sklone lutanju i djecu

Autor: The New York Times , 18. studeni 2012. u 22:00
Uređaje za GPS praćenje Amber Alert osmislio je poduzetnik koji je u lunaparku nakratko izgubio svojega malog sina

Uređaji pod budnim okom zbog pitanja privatnosti.

Kažu ako nešto voliš, trebaš to pustiti na slobodu. Nije to loš savjet, ali biste možda ipak željeli imati tu dragocjenost na oku. Stoga sam prije nekoliko dana ubacio uređaj za praćenje u suprugin auto. Drugi sam stavio u torbu za pelene svojega dvogodišnjeg sina i dobacio ga dadilji. Ostalo mi je još nekoliko tih uređaja, pa sam jedan ubacio u automobil svojih roditelja kada su vodili unuka u park.

Moje špijuniranje trebalo je biti samo eksperiment, ali sam se svejedno osjećao krivim.Što je ispravno. Upravo zbog nestašluka poput ovoga mojega uređaji za praćenje dospjeli su na loš glas. Ove malene naprave rade tako da se spajaju na GPS satelite i mobilne mreže ne bi li pratile određenu osobu i izvijestile o njezinoj lokaciji. Uređaje za praćenje nadzirao sam internetski, bilo putem web aplikacije ili pametnog telefona. Može ih se konfigurirati i tako da šalju upozorenja. Na primjer, da je automobil moje žene napustio uredsko parkiralište tijekom dana ili da je automobil mojih roditelja vozio brže nego što je dopušteno, mogao sam podesiti uređaj tako da dobijem tekstualnu poruku o tome. Ako su vam se kockice u umu počele mahnito slagati i na samu pomisao o moru mogućnosti, niste jedini.No nakon razgovora s predstavnicima nekoliko tvrtki za GPS praćenje i iskušavanja njihovih proizvoda, doznao sam da postoje opravdani razlozi njihove uporabe. Neki roditelji ih koriste da budu sigurni da su im djeca sigurno i na vrijeme došla u školu ili kući iz škole. Drugi ih, pak, ugrađuju u automobile svojih tinejdžera kako bi dobili upozorenje u slučaju neoprezne vožnje. A tu je tržište skrbi o starijim osobama, pa se GPS uređaji za praćenje postavljaju u naprave za medicinska upozorenja kojima se lociraju osobe koje boluju od Alzheimera, kao i najbliža hitna pomoć.

Ne zaboravimo pse, ako pričvrstite uređaj za praćenje na ogrlicu svojega ljubimca, on vas može upozoriti ako vaš četveronožni prijatelj pobjegne iz dvorišta ili ga možete pronaći ako se ne vrati. Jedno od poduzeća koje nudi ovakve uređaje je Amber Alert GPS, kojega je osnovao jedan poduzetnik nakon što je nakratko u lunaparku izgubio svojega trogodišnjeg sina. Njihov uređaj za praćenje pomalo je nalik na dojavljivač. Izvršna direktorica Carol Colombo kaže da klijenti uglavnom kupuju ovu napravu za djecu u dobi od dvije do deset godina, koja su dovoljno stara da budu mobilna, ali premlada za mobilni telefon. No pritiskom na samo jedan gumb vaše dijete šalje vam tekstualnu poruku ili vas zove, a i vi možete nazvati uređaj i poslušati zvukove iz okoline. Otkrio sam da je Amber Alert iznimno jednostavan za uporabu. Internetska stranica ove tvrtke, koja vas vodi kroz korake konfiguracije i praćenja uređaja, dobro je dizajnirana i intuitivna, a aplikacije za iPhone i Android također vrlo dobro rade. Amber Alert nudi detaljne postavke upozorenja, postoji čak i opcija da dobijete upozorenje svaki puta kada vam se dijete približi na 150 metara adresi na kojoj živi seksualni prijestupnik registriran u policijskoj bazi podataka.Uređaj se prodaje po cijeni od 200 dolara, a ne funkcionira bez usluge, koja stoji 14,99 dolara mjesečno za osnovne značajke praćenja, a 24,99 uz dodatne značajke, uključujući glasovne pozive i upozorenja na seksualne prijestupnike. Securus eZoom je nešto veći od Amber Alerta i nema neke od spomenutih naprednih značajki, ali je puno jeftiniji. Dostupan je po cijeni od 99,99 dolara, a mjesečni plan stoji 19,99 dolara. Ako potpišete ugovor na dvije godine, cijena se spušta na 12,99 dolara mjesečno. Secarus također omogućuje eCare za starije osobe kojima je potrebna zdravstvena njega. Osim praćenja, ima i tipku za glasovni poziv službi za zaštitu i spašavanje. eCare se prodaje po cijeni od 99,99 dolara, uz mjesečni plan usluge od 29,99 dolara.

A tu je i naprava za GPS praćenje koja vam služi za vlastito praćenje. SPOT Satellite GPS Messenger koji je dostupan po cijeni od 119,99 dolara uz godišnji ugovor u vrijednosti od 99 dolara namijenjen je pustolovima koji redovito odlutaju na nepoznati teren. Ako se takva osoba nađe u problemu na mjestu na kojemu nema mobilnog signala, može dojaviti svoju lokaciju službi spašavanja. Također možete poslati poruku prijateljima da mogu pratiti vaše kretanje na karti. SPOT je zaslužan za na desetke uspješnih spašavanja. Securus i Amber Alert omogućuju vam nadzor nad nekoliko uređaja za praćenje. Izvršni direktori obaju tvrtki smatraju da GPS praćenje omogućuje roditeljima da izbjegnu prekomjerno zaštitničko ponašanje. I Amber Alert i Securus preporučuju roditeljima neka ne skrivaju uređaje za praćenje od djece. Uređaji su najuspješniji ako djeca znaju da ih mogu upotrijebiti i upozoriti roditelje u nekoj hitnoj situaciji. Kako djeca odrastaju, privatnost im postaje sve važnija, no u određenom trenutku mogla bi razmotriti zamjenu privatnosti za slobodu. "Ako s roditeljima imaju dogovor tipa: Smiješ voziti moj auto ako stavimo lokator u njega, pa ako se ikada nađeš u nevolji, točno ću znati gdje si, većini tinejdžera to neće smetati", tvrdi Chris Newton, izvršni direktor tvrtke Securus. No tvrtka Rocky Mountain Tracking koja uglavnom prodaje uređaje za praćenje poduzećima koja žele nadzirati vozni park nedavno je predstavila mjesečnu uslugu za svoj uređaj za praćenje nazvan Ghost Rider. Za 99,95 dolara mjesečno dobit ćete i uređaj i uslugu bez ikakvog ugovora. Napravu možete koristiti kako god želite sve dok je uporaba u skladu sa zakonom. Kada vam više ne treba, vratite je tvrtki Rocky Mountain Tracking. "Iznajmljujemo 10 do 12 uređaja mjesečno i ništa ne pitamo", kaže Gary Whitney iz te tvrtke. "S vremena na vrijeme dođe nam osoba, obično supruga, koja osjeća krivnju zbog uporabe ovoga uređaja", priznaje Whitney. I dodaje: "Ali osjećaj krivnje nije toliki da bi je spriječio u nabavci i uporabi."

Farhad Manjoo

Komentirajte prvi

New Report

Close