Gospodarstvo EU uzletjet će dronovima

Autor: Tomislav Oharek , 02. rujan 2015. u 11:38
Civilni dronovi imaju cijeli spektar potencijalnih primjena/FOTOLIA

Sigurna integracija civilnih dronova u Jedinstveno europsko nebo preduvjet je za njihovo korištenje.

Europska komisija će u sklopu tzv. zrakoplovnog paketa do kraja godine pripremiti regulativu za sigurnu i održivu integraciju civilnih bespilotnih letjelica u europski zračni prostor.

U međuvremenu Europski parlament priprema svoje izvješće o sigurnom korištenju zrakoplova na daljinsko upravljanje (RAPS), kolokvijalno poznatijih kao dronova, u civilnom zračnom prostoru. Civilni dronovi bi mogli u budućnosti postati važan segment civilnog zrakoplovstva, piše New Europe. Međutim sigurna integracija u Jedinstveno europsko nebo važan je preduvjet za njihovo korištenje. Stoga je prijeko potrebno što prije donijeti odgovarajuću legislativu, a nedostatak zakonodavnog okvira već je prepreka za tehnološki razvoj dronova, ali i konkretne komercijalne inicijative za njihovu upotrebu.

Unatoč tome, dosadašnji snažan rast sektora već je rezultirao nizom potencijalnih prilika za njihovo korištenje, od od primjene u sektorima poput infrastrukture i poljoprivrede pa do medija, operacija spašavanja i sektora transporta i logistike. U biti samo je nebo granica mogućnosti njihove primjene, a dronovi bi u naše živote mogli donijeti revluciju mjerljivu s onom koju su donijeli mobiteli. No da bi se to ozbiljilo EU mora naći rješenje za niz pitanja, a prije svega donijeti pravila za njihovu uporabu.

No pritom je važno da se prereguliranošću ne potkrešu krila i prije nego što se vinuo u visine. Također važno je riješiti i pitanja privatnosti i zaštite osobnih podataka, a mora se adekvatna pažnja pokloniti i sigurnosnim ugrozama i pitanjima. Osim toga potrebno je definirati i pravila za adekvatnu izobrazbu operatera kako bi se izbjegle moguće neugodne posljedice korištenja dronova. No to sve ne bi smjeli biti nepremostivi problemi i prema najavama Bruxellesa uskoro bi trebali biti otklonjeni, čime bi ovaj ionako propulzivni sektor dobio dodatan zamašnjak. Tim više što ima doista velik potencijal poticanja gospodarskog rasta i stvaranja radnih mjesta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close