Gospodarsko jačanje Zapadnog Balkana ključno za EU

Autor: Poslovni dnevnik , 08. svibanj 2019. u 21:59
EBRD izdvaja veliki dio svojih fondova za poticanje razvojnih projekata u zemljama regije/ Armin Durgut/PIXSELL

U Sarajevu se održava godišnja skupština Europske banke za obnovu i razvoj na kojoj sudjeluju čelnici država regije.

Politički čelnici država Zapadnog Balkana potvrdili su u srijedu u Sarajevu opredijeljenost za članstvo u EU kao i za provedbu reformi koje se preduvjet za to, upozorivši kako je riječ o zajedničnom interesu regije i Unije jer je to jedini način da se spriječi destabilizacija kontinenta i ojača globalni utjecaj i konkurentnost EU na svjetskoj razini.

Predsjednici i premijeri Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije okupili su se u Sarajevu na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u okviru trodnevnog zasjedanja poseban panel posvećen je upravo stanju na Zapadnom Balkanu i perspektivama gospodarskog razvitka i investiranja u tu regiju.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) svojim investicijama pomaže provedbu reformi te izgradnju infrastrukture na Zapadnom Balkanu, na čemu inzistira EU.

Albanski premijer Edi Rama istaknuo je kako Brexit niti na koji način nije umanjio privlačnost ideje ujedinjenje Europe koja je za zapadni Balkan posebice važna, integriranje Zapadnog Balkana u EU opisao je kao prirodno "zaokruživanje" Unije, a poslovne je ljude pozvao da iskoriste priliku za investiranje na Zapadnom Balkanu i prestanu razmišljati o toj regiji kao o nesigurnoj.

Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD-a, rekao je kako je proces gospodarskog jačanja Zapadnog Balkana od ključnog značenja za cijelu Europu pa ova banka izdvaja velik dio svih fondova za poticaje razvojnih projekata upravo na ovom dijelu kontinenta.

"Sve su regije važne, no naš prioritet je na onima u kojima postoje najveći tranzicijski nedostaci poput Zapadnog Balkana", rekao je Chakrabarti potvrdivši kako slijede novi investicijski summiti posvećeni Zapadnom Balkanu. EBRD će banka pomoći državama u regiji da dostignu kriterije nužne za članstvo u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close