Gospodarski raj: Zemlja koja privlači investitore, jača proizvodnju i ima nisku stopu nezaposlenosti

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2017. u 11:20
Foto: Thinkstock

Posebnu ulogu na tom putu oporavka i rasta gospodarstva odigrala je središnja banka koja je u trenucima krize oslabila lokalnu valutu i time potaknula rast izvoza i domaće potrošnje.

Dok Hrvatska kao i većina drugih europskih država svoj gospodarski uzor gleda u Njemačkoj ili Austriji, jedna druga zemlja koja nam je geografski, ali i mentalno puno bliža bilježi rekordne gospodarske rezultate.

Riječ je o Češkoj koja, prema najnovijim podacima Eurostata, ostvaruje povijesno dobre rezultate. Raj za investitore Prema tim podacima Češka je zabilježila najveći rast BDP-a od svoje samostalnosti, čak 2,3% u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, a još je zanimljiviji podatak da je u Češkoj broj nezaposlenih najmanji u Europi. Bez posla je u toj zemlji samo 2,9 posto stanovništva što je manje nego u Njemačkoj. Objavljenim podacima vlada u Pragu može biti više nego zadovoljna posebno kada se uzme u obzir da su svi relevantni analitičari predviđali gospodarski rast od skromnih 0,8 posto.

Kako piše Večernji list, iako ovi rezultati nekoga možda i iznenađuju, češki gospodarski model posljednjih nekoliko godina, točnije od 2013. godine, kada je ta država izašla iz recesije, bilježi kontinuirani rast i to prije svega zahvaljujući strategiji privlačenja stranih investicija, jačanju proizvodnje, izvoza, ali i potrošnje građana. Posebnu ulogu na tom putu oporavka i rasta češkog gospodarstva odigrala je središnja banka koja je u trenucima krize oslabila lokalnu valutu i time potaknula rast izvoza i domaće potrošnje.

Uz to češka vlada stvorila je idealnu klimu za investitore, ponajviše one iz automobilske industrije pa je tako ove godine proizveden i rekordan broj automobila u Češkoj.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Njemačka i Austrija su prirodna izvozna tržišta Češke i to ne od jučer, već stoljećima. Logistički je dobro umrežena sa svim zemljama centralne Europe, ima dosta obrazovanog stanovništva i nositelja velikih izvoznih poslova, a to je autombilska industrija. Tako da za idućih desetak godina, nema zime. A poslije? To ćemo vidjeti!


Anonimno, 22.08.2017. u 13:38
država svoj gospodarski uzor gleda u Njemačkoj

Uzor Njemačka , realnost Bugarska.
[/quote]
Irska nam više nije IN, ako se ovako nastavi, bolje da pogled usmjerimo prema Grčkoj

Romel, 22.08.2017. u 13:36
država svoj gospodarski uzor gleda u Njemačkoj

Uzor Njemačka , realnost Bugarska.

New Report

Close