Gorenje širi kapacitete i zapošljava nove radnike

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2018. u 13:28
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Slovenska kompanija povećat će proizvodnju u Valjevu i odustati od prodaje tvornice u Staroj Pazovi.

Europska komisija odobrila je kineskoj kompaniji Hisense kupovinu slovenskog proizvođača kućanskih uređaja Gorenje, ocijenivši da to preuzimanje neće poremetiti tržišnu konkurenciju.

Prodaja Gorenja ne bi trebala brinuti oko 3000 zaposlenika u Srbiji, kažu u toj kompaniji. Kako su za Blic rekli iz sjedišta Gorenja, zaposlene u njihovim tvornicama u Srbiji očekuju promjene na bolje, a to su proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja. "Ovih dana zatražili smo od nadležnih u Srbiji prve informacije o potrebnim dozvolama za dogradnju tvornice u Valjevu, u kojoj je planirano povećanje proizvodnje.

Prije toga, očekujemo da ćemo popuniti kapacitete koji su sada nešto niži od maksimuma", navode u Gorenju.

Prve aktivnosti oko dozvola za gradnju očekuju se već početkom rujna, dok početak gradnje ovisi o planovima novih vlasnika koji će biti poznati do kraja ove godine. Planirana je i selidba još jednog dijela proizvodnje hladnjaka iz Velenja u Valjevo, pa će broj zaposlenih i zbog toga biti povećan.To će značiti još oko 400 novih radnih mjesta. Za tvornicu Gorenja u Staroj Pazovi dolazak Kineza znači da neće biti prodana jer novi vlasnik ima vrlo razvijenu proizvodnju rashladnih uređaja, što je glavna djelatnost tvornice u Staroj Pazovi.

Također, nedavno su započeli pregovori o sklapanju kolektivnog ugovora na razini kompanije u Srbiji. Gorenje u Srbiji zapošljava nešto manje od 3000 radnika, od čega najviše, njih 1700, u Valjevu gdje su prije 12 godina otvorili prvu tvornicu za proizvodnju hladnjaka i zamrzivača. Pogone imaju i u Zaječaru i Staroj Pazovi. Kineska kompanija Hisense, sa sjedištem u Luksemburgu, kupila je više od 95 posto dionica Gorenja po cijeni od 12 eura po dionici, čime je ukupna vrijednost transakcije dosegla 293 milijuna eura. Hisense se obvezao da će sačuvati brend Gorenje i zadržati zaposlene u Velenju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close