Gorenje pod udarom Trumpovih carina

Trump je novim mjerama omogućio američkim proizvođačima perilica značajnu prednost pred stranom konkurencijom/FOTOLIA Trump je novim mjerama omogućio američkim proizvođačima perilica značajnu prednost pred stranom konkurencijom/FOTOLIA

Još se ne zna točno koji će uređaji biti klasificirani za plaćanje carine od 20, odnosno 50 posto.

S ciljem zaštite domaćih proizvođača, konkretno Whirlpoola, od inozemnih konkurenata američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je uveo carine na uvozne perilice rublja i solarne panele, a iz velenjskog Gorenja kažu da će posljedice te odluke na kraju osjetiti kupci. 

Nova mjera primarno je odmazda SAD-a južnokorejskim kompanijama Samsungu i LG Electronicsu, no njene posljedice zahvaćaju i velik broj proizvođača iz svih dijelova svijeta, pa i Gorenje koje je na američkom tržištu prisutno s linijom perilica Asko. 

Turbulentna godina
U razgovoru za Poslovni dnevnik iz Gorenja su poručili kako je još uvijek nejasno koji će uređaji biti klasificirani za dodatno carinjenje od 20 posto na prvih 1,2 milijuna uvezenih perilica te 50 posto na sve iznad tog broja.  "Naš distributer u SAD-u detaljno će ispitati dokumentaciju te pripremiti analizu koja će pokazati koji će modeli sadašnjih i budućih setova proizvoda Asko biti zahvaćeni novim carinjenjem.

 

4 posto

više prihode ostvarilo je Gorenje prošle godine

Budući da će uvođenje visokih američkih carina na uvoz strojeva za pranje stranih proizvođača utjecati na sve izvoznike u SAD, teško je predvidjeti kako će taj potez utjecati na pojedinog proizvođača", njihova je službena izjava. Dakako, zaključuju, snažno povećanje uvozne pristojbe na strane proizvode znači i podizanje njihove cijene što američkim proizvođačima kućanskih uređaja omogućava konkuretentnu prednost, bez obzira na to što je u trećoj godini od stupanja uredbe na snagu najavljeno njeno smanjivanje. 

Iza Gorenja je turbulentna godina, obilježena kako unutarnjim razmiricama tako i vanjskim čimbenicima poput povećanja cijena plastike, što je rezultiralo time da u drugoj polovici 2017. nisu dosegli zadovoljavajuću razinu ispunjenja financijske obveze prema vjerovnicima. 

Amerika važno tržište
Kraj godine dočekali su s 4% više prihoda nego godinu ranije, 1,3 mlrd. eura, te izvijestili o devetom kvartalu zaredom završenim u plusu. No, među svojim su najvažnijim tržištima koja su im navedeno i omogućila naveli upravo Ameriku. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!