Google svoju uslugu stavljao na vrh tražilice pa mu zbog toga prijeti kazna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2017. u 08:42
Foto: Reuters

EK je u lipnju odrezao Googleu novčanu kaznu od rekordne 2,42 milijarde eura.

Google je zloupotrijebio dominantnu poziciju na tržištu tražilica, favorizirajući vlastitu uslugu usporedbe cijena Google shopping na štetu konkurencije

Google je dostavio detaljne planove o dokidanju povlaštene pozicije usluge usporedbe cijene i o njezinom usklađivanju s europskim propisima o ravnopravnom tržišnom natjecanju, izvijestio je europski regulator.

Glasnogovornica Europske komisije potvrdila je da su od Googlea primili informacije o mjerama usklađivanja sa zahtjevom Komisije o dokidanju povlaštene pozicije usluge 'Google Shopping' u odnosu na konkurenciju.

Bruxelles nije objavio Googleove prijedloge niti to, prema službenim planovima, namjeravaju učiniti, doznaje informativni portal specijaliziran za vijesti iz tehnološke industrije TechCrunch.

EK je u lipnju odrezao Googleu novčanu kaznu od rekordne 2,42 milijarde eura, odredivši im rok do 29. kolovoza u ponoć da im dostave detaljne planove za dokidanje povlaštene pozicije usluge usporedbe cijena u odnosu na odgovarajuće usluge konkurencije.

"Google je zloupotrijebio dominantnu poziciju na tržištu tražilica, favorizirajući vlastitu uslugu usporedbe cijena 'Google shopping' na štetu konkurencije", izjavila je tom prilikom povjerenica za tržišno natjecanje EK Margrethe Vestager.

Istraga Europske komisije pokazala je da je Google sustavno isticao svoju uslugu pri objavi rezultata pretraživanja, stavljajući je na sam vrh liste rezultata, odnosno, blizu vrha te liste.

Konkurentske usluge usporedbe cijena stavljali su na niža mjesta popisa rezultata pretraživanja, čiji se poredak temeljio na Googleovim generičkim algoritmima pretraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close