Google stao uz Huawei i uputio Trumpu važno upozorenje

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2019. u 14:29
Internetski div prošlog je mjeseca najavio prekid suradnje s Huaweijem nakon kolovoza/REUTERS

U Googleu smatraju da će zabrana motivirati Huawei na razvoj vlastitog operativnog sustava koji bi bio lakša meta za hakere.

Dok se Facebook odlučio povinovati američkoj zabrani suradnji s Huaweijem suspenzijom svojih aplikacija, Google koji je već ranije prekinuo suradnju upozorava američku vladu da upravo ona svojim potezima prema kineskoj kompaniji ugrožava nacionalnu sigurnost.

Facebook 'spustio rampu'
Prema navodima Reutersa, Facebook više ne dopušta predinstalaciju svojih aplikacija – Facebook, Instagram i WhatsApp – na Huaweijevim pametnim telefonima što je posljednji u nizu problema s kojima se posljednjih mjeseci suočava taj proizvođač. Sadašnji korisnici Huaweijevih mobitela neće imati problema s korištenjem aplikacija i dobivanjem softverskih osvježenja, pojasnili su iz Facebooka za Reuters.

Facebookov potez umanjuje prognoze prodaje Huaweijevih mobitela koji su prošle godine postali najveći  generator prihoda te kompanije. Iz kineske kompanije odbili su komentirati, ističe Reuters. Podsjetimo, Google je prošlog mjeseca najavio kako nakon kolovoza neće više Huaweiju isporučivati svoj operativni sustav za mobitele Android sukladno odluci američke vlade o zabrani isporuke komponenti bez njezina odobrenja. 

Nacionalna sigurnost
Međutim, Google je krajem prošlog tjedna upozorio američku vladu da bi zabranom Huaweija mogla kompromitirati nacionalnu sigurnost, ističu upućeni izvori američkih medija. U Googleu se pribojavaju da neće smjeti ažurirati svoj operativni sustav Android na Huaweijevim mobitelima, što će po njima potaknuti kinesku tvrtku da razvije vlastitu verziju softvera, stoji u medijskim izvješćima.

U Googleu tvrde da bi verzija sustava Android koju bi prilagodio Huawei bila ranjivija na hakerske napade. U Googleu i američkom ministarstvu trgovine nisu odmah bili dostupni za komentar medijskih izvješća. Krajem svibnja izvršni direktor Huaweijevog odjela za potrošače Yu Chengdong naznačio je da bi kompanija najkasnije u proljeće iduće godine mogla lansirati vlastiti operativni sustav.

Komentirajte prvi

New Report

Close