‘Google porez’ dogovorit će se na Božić

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2018. u 21:59
Porez od tri posto na prihode veće od 750 milijuna eura/REUTERS

Razgovori unutar EU napreduju, kaže povjerenik Pierre Moscovici.

Novi porez tehnološkim divovima poput Facebooka, Amazona i Googlea mogao bi Europskoj uniji donijeti oko pet milijardi eura godišnje, kazao je europski povjerenik za poreznu politiku Pierre Moscovici, najavivši moguće postizanje dogovora do Božića.

Razgovori dobro napreduju, ističe Moscovici u razgovoru za BBC, i mogli bismo se pomaknuti s mrtve točke u rješavanju tog pitanja koje izaziva kontroverze diljem svijeta. Europski povjerenik upozorava da ako dogovor ne bude postignut do Božića, porez neće ponovo biti uvršten u dnevni red prije kraja iduće godine. Podsjeća da će među dominantnim pitanjima iduće godine biti brexit, izbori za Europski parlament u svibnju i imenovanje novih povjerenika, tako da je teško zamisliti da će biti postignut sporazum o porezu za tehnološke kompanije.

Moscovicijev istup uslijedio je nekoliko dana nakon što se Facebook iznova suočio s valom kritika zbog objave da u Britaniji plaća 15,8 milijuna funti poreza, uz prijavljene prihode od čak 1,3 milijarde funta.

Nakon odbitka goleme porezne olakšice, konačni račun za porez bit će više nego prepolovljen i iznosit će 7,4 milijuna funta. Nova inicijativa EU-a pojačat će pritisak i na britanskog ministra financija Philipa Hammonda koji je iznio vlastiti prijedlog novog poreza za tehnološke kompanije.

Moscovici treba suglasnost svih članica EU-a, uključujući i Britaniju u ovoj fazi. Dodaje da su dvije vodeće zemlje EU-a Njemačka i Francuska jasno rekle da sporazum o novom porezu žele do kraja ove godine.

Time nisu uklonjene sve prepreke inicijativi europskog povjerenika za poreznu politiku. Irska, Češka, Švedska i Finska prije par dana izrazile su zabrinutost da bi uvođenjem takvog poreza EU možda prekršio međunarodna pravila o jednakom tretmanu kompanija. EK je ove godine objavio prijedlog o  stopi poreza od tri posto na prihode veće od 750 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close