Google čeka kazna od milijardu dolara

Autor: Tomislav Pili , 19. lipanj 2017. u 14:27
Sundar Pichai, šef Googlea/REUTERS

Europska komisija u narednim tjednima objavljuje odluku o prvoj od tri istrage.

Google čeka brutalna novčana kazna u prvom od tri slučaja ograničavanja tržišnog natjecanja kojeg protiv njega vodi Europska komisija.

Kako doznaje Financial Times od dobro upućenih izvora, u narednim tjednima očekuje se da povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager objavi kaznu u slučaju iskorištavanja Googleova položaja na tržištu pretraživanja interneta. Kazna bi navodno mogla prijeći milijardu dolara i tako sruštiti dosadašnji rekord iz 2009. kada je kažnjen Intel. U Europskoj komisiji i Googleu odbili su komentirati medijske napise.

Iako Googleu samo plaćanje tako visoke kazne ne bi trebao biti problem – krajem ožujka na računu je držao više od 90 milijardi dolara gotovine – odluka Bruxellesa mogla bi ugroziti način njegova poslovanja.

Takva bi odluka otvorila i mogućnost da američki internetski div bude zatrpan tužbama konkurenata koji će tražiti odštetu. Podsjetimo, istrage Googleova ograničavanja tržišnog natjecanja traju ukupno sedam godina. Druga istraga fokusira se na nepošteno izbacivanje konkurenata sa stranica koje su koristile Googleove oglase, a treća ispituje jesu su proizvođači mobitela morali koristiti Android sustav.   

Komentirajte prvi

New Report

Close