Golemo olakšanje za Deutsche Bank

Autor: Tomislav Pili , 26. prosinac 2016. u 22:00
Dioničari zadovoljni, Foto: Reuters

Zbog izazivanja krize 2008. kazna 7,2 milijardi dolara, upola manje od očekivanja.

Nagodbom Deutsche Bank i Credit Suisse s američkim ministarstvom pravosuđa zatvorena je priča o najskupljem financijskom skandalu u povijesti. Njemačka banka pristala je platiti kaznu od 7,2 milijarde dolara zbog prodaje toksičnih vrijednosnica koje su izazvale financijsku krizu koja se 2008. proširila diljem svijeta i izazvala ekonomski pad. Švicarska banka dogovorila je plaćanje ukupno 5,3 milijardi dolara kazne. Objavljena nagodba za Deutsche Bank je golemo olakšanje s obzirom da se ujesen govorilo kako bi mogli platiti čak 14 milijardi dolara.

To je dovelo do golemog potresa u banci, pa se vrijednost dionica Deutsche Bank u rujnu pala na rekordno nisku razinu. Kian Abouhossein, analitičar JPMorgana opisao je za Financial Times nagodbu njemačke banke kao “vrlo pozitivnu”. Ingo Speich, fond menadžer Union Investmentsa, jednog od 25 najvećih dioničara banke smatra da je nagodba “dobar kompromis”. S ovih 12,5 milijardi dolara osam velikih američkih i europskih banaka ukupno je platilo 58 milijardi dolara zbog prodaje vrijednosnica koje su 2008. postale prava tempirana bomba u bilancama ostalih banaka.

Taj financijski skandal opisan je i u holivudskom hitu “Big Short”. Najveću kaznu od 16,65 milijardi dolara platila je Bank of America, a slijedi je JPMorgan s 13 milijardi dolara. najmanje je platio Wells Fargo, svega 1,2 milijarde dolara.     

Komentirajte prvi

New Report

Close