Goldman Sachs tužen zbog umjetne cijene aluminija

Autor: Poslovni dnevnik , 07. kolovoz 2013. u 22:00
Zbog Goldmanovih manipulacija potrošači i kompanije u tri godine izgubile su pet milijardi dolara/VL

Produžavanjem rokova isporuke aluminija iz svojih skladišta investicijska banka je zarađivala 720.000 dolara dnevno.

Zbog ogorčenja kojeg je prouzrokovalo otkriće da je Goldman Sachs pretovarivanjem aluminija i produžavanjem rokova isporuke umjetno dizao cijene tog metala, banka je morala odsutati od svoje prakse.

 

3posto

svjetskih zaliha aluminija kontrolira Goldman Sachs

Nakon tužbe kompanije Superior Extrusion prijeti joj kazna, navodi Reuters.Pritisci pivara i drugih velikih potrošača aluminija su označili kraj svakodnevne vožnje kamiona Goldman Sachsa, koji su između skladišta premještali zalihe aluminija i investicijskoj banci donijeli milijune te povećanje cijene aluminija, zbog čega su potrošači i poduzeća u prošle tri godine izgubili pet milijardi dolara.Goldman je produžavanjem rokova isporuke 1,5 milijuna tona aluminija zarađivao oko 720.000 dolara dnevno, dok su vlasnici aluminija čekali na zalihe po 16 mjeseci. Iako je Goldman brzo reagirao na val ogorčenja i obećao korisnicima svojih skladišta hitnu opskrbu aluminijem, kompaniji Superior Extrusion koje proizvodi aluminijske cijevi, te različite proizvode od metala, na kraju je ipak prekipjelo.

Protiv Goldmana i Londonske burze metala (LME), čiji suvlasnik je Goldman bio još prošle godine, podnio je tužbu zbog navodnog antikonkurentskog ponašanja i monopolističkog skladištenja aluminija.LME i Goldman su odbacili optužbe, pri čemu se investicijska banka pozvala na podatak da je cijena aluminija od svog vrhunca 2006. godine pala za 40 posto. Iako se podatak može tumačiti kao dokaz da Goldman koji kontrolira više od tri posto svjetskih zaliha aluminija, ne utječe na razinu cijena, mnogi to spore i tvrde da bi cijene bez aktivnosti velikih banaka bile još niže. I ne samo aluminija, nego i drugih sirovina, u koje su intenzivno ulagale neke najveće svjetske banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close