GM i Fiat Chrysler angažirali savjetnike za spajanje

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2015. u 22:00
Američki proizvođač automobila znatno je veći od Fiat Chryslera/Reuters

U slučaju neprijateljskog preuzimanja, Fiat Chrysler trebao bi ponuditi 77 milijardi dolara dioničarima General Motorsa.

Šef Fiat Chryslera (FCA) Sergio Marchionne ne odustaje od svog plana spajanja s General Motorsom (GM).

Upućeni izvori Reutersa tvrde da su dvije kompanije angažirale banke s Wall Streeta kao savjetnike koji bi trebali istražiti efekte potencijalnog spajanja. GM je angažirao Goldman Sachs i Morgan Stanley dok se FCA odlučio za švicarski UBS. Podsjetimo, donedavni medijski napisi govorili su da je Marchionne poslao izvršnoj direktorici GM-a Mary Barra pismo u kojem je argumetirao zašto bi bi bilo dobro da se dvije kompanije spoje, no Barra je ponudu hladno odbila.

Sergio Marchionne odavna govori kako globalna automobilska industrija treba konsolidaciju. No, prema procjenama analitičara, problem za FCA u ovom je slučaju taj što je znatno manji od GM-a. Američka kompanija na burzi vrijedi 57 milijardi dolara uz godišnje prihode od 156 milijardi dolara. FCA je sedmi svjetski proizvođač s kapitalizacijom od 20 milijardi dolara i lanjskim prihodima od 96 milijardi eura. No, FCA je jedan od najzaduženijih proizvođača s dugom od 8,6 milijardi eura.  U slučaju neprijateljskog preuzimanja, FCA bi trebao ponuditi  77 milijardi dolara, govore procjene analitičara.

Komentirajte prvi

New Report

Close