Globalni pad stranih ulaganja, rast u Hrvatskoj varljiv

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2015. u 22:00
Ove godine očekuje se oporavak/FOTOLIA

Lani je su izravne inozemne investicije pale 16 posto na 1230 milijardi dolara.

Kada je riječ o izravnim inozemnim ulaganjima, svijet prošle godine nije imao razloga za slavlje. Redovno godišnje izvješće agencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD ) upozorava na osjetan pad stranih ulaganja na globalnoj razini,  u odnosu na 2013. godinu pala su čak 16 posto na 1230 milijardi dolara.

Agencija pritom kao glavne krivce navodi krhko svjetsko gospodarstvo, visoke geopolitičke rizike i, općenito, brojne političke napetosti koje su se nizale kroz proteklu godinu. No situacija bi se, predviđa UNCTAD, ove godine ipak trebala popraviti, očekuje se 11-postotni rast izravnih stranih ulaganja na 1400 milijardi dolara. Pozitivan trend nastavit će se, vele i idućih godina, pa bi se 2017. trebao dosegnuti iznos od 1700 milijardi. Zanimljivo je da prošlogodišnji podaci za Hrvatsku otkrivaju osjetan rast inozemnih stranih ulaganja, u 2014. porasla su na 3,451 milijardu dolara dok su godinu prije iznosila svega 955 milijuna dolara.

No kako pojašnjava Hrvatska narodna banka, skok je, prije svega, isprovocirao rasta dobiti domaćih banaka u stranom vlasništvu, "dok je priljev vlasničkih ulaganja, isključi li se utjecaj kružnoga izravnog ulaganja u 2014., bio slabiji nego godinu prije". Najviše ulaganja ostvareno je, navodi se u izvješću HNB-a, u ostalim poslovnim djelatnostima, poslovanju nekretninama te hotelima i restoranima. Vratimo li se na globalnu sliku, najviše stranih investiciji privukla je lani Kina, na to je tržište otišlo 681 milijardu USD što je nacionalni rekord. 

Komentirajte prvi

New Report

Close