Globalni napad hakera doveo bi do šteta kao 
i uragan Katrina

Autor: Tomislav Pili , 17. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Dobar dio potencijalnih šteta nije osiguran, pa tako u scenariju napada na pružatelje usluga računalstva u oblaku nije osigurano do 45 milijardi dolara.

Posljednja dva hakerska napada WannaCry i NotPetya izazvali su prilično glavobolja i šteta poduzećima širom svijeta, ali bi veliki, globalni napad po ekonomskom učinku bio ravan najvećim prirodnim katastrofama. Prema analizi britanske osiguravajuće kuće Lloyd, takav bi napad mogao izazvati štete preko 121 milijarde dolara.

Dva scenarija

Analiza napravljena u suradnji s tvrtkom za procjene rizika Cyence istražila je potencijalne ekonomske gubitke od hipotetskog hakiranja sustava pružatelja usluga “računalstva u oblaku”, a u drugom scenariju ispitan je utjecaj kibernetičkih napada na računalne operativne sustave kompanija širom svijeta, prenosi Reuters. U tom zamišljenom scenariju hakeri su ubacili maliciozni softver u sustave pružatelja računalstva u oblaku koji je programiran da izazove pad sustava godinu kasnije. U razdoblju prije aktivacije hakerski bi se softver proširio u računalne sustave klijenata, od hotela preko banaka, što bi nakon aktivacije dovelo do gubitka prihoda i ostalih troškova. Prosječan iznos gubitaka u tom bi se slučaju kretao između 4,6 milijardi dolara i 53 milijarde dolara, ovisno o razini zaraženosti računalnih sustava. U najgorem slučaju štete bi bile na razini onih nakon oluje Sandy koja je 2012. pogodila SAD. No, štete bi se mogle popeti i do 121 milijarde dolara, ističe se u analizi. Za usporedbu, uragan Katrina koji je 2005. poharao New Orleans rezultirao je štetama od 108 milijardi dolara.

Realan pogled

U drugom scenariju kibernetičkih napada na računalne sustave kompanija štete bi mogle dosegnuti do 29 milijardi dolara. “Ovo izvješće pruža realan pogled u razmjere šteta koje hakerski napadi mogu uzrokovati globalnoj ekonomiji. Kao i najgore prirodne katastrofe, takvi napadi mogu prouzročiti ozbiljne probleme tvrtkama i gospodarstvima te potaknuti dramatičan rast odštetnih zahtjeva za osiguravatelje”, ističe Inga Beale, izvršna direktorica Lloyda.

 

8 milijardi dolara

gubitaka izazvao je hakerski napad WannaCry u svibnju

Većina šteta nije osigurana, pa tako u prvom scenariju osiguranjem nisu pokrivene štete do 45 milijardi dolara, a u drugom scenariju i do 26 milijardi dolara. Da hakerski napadi nisu igrarija i treba ih shvatiti ozbiljno pokazuje i svibanjski slučaj s WannaCryjem koji se proširio u stotinu država i prouzročio štetu od osam milijardi dolara. NotPetya je u lipnju prouzročio 850 milijuna dolara šteta.   

Komentirajte prvi

New Report

Close