Globalna nejednakost i dalje raste

Autor: Tomislav Pili , 28. prosinac 2015. u 22:00
Dvije trećine svijeta drži tek tri posto imovine/FOTOLIA

Tek 0,7 posto stanovništva svijeta posjeduje čak 45 posto ukupnog bogatstva.

Globalno bogatstvo nastavlja se koncentirati u rukama sve malobrojnije skupine ljudi, pokazuje veliko istraživanje švicarske banke Credit Suisse.

Statistike prikupljene u studiji pokazuju da svega 0,7 posto stanovnika svijeta bogatijih od milijun dolara posjeduje 45 posto svjetskog bogatstva, odnosno gotovo 113 bilijuna dolara. Na dnu piramide je dvije trećine svijeta s manje od 10.000 dolara. Ta golema skupina posjeduje svega tri posto bogatstva, odnosno 7,4 bilijuna dolara. U toj kategoriji tek je petina stanovnika razvijenih država dok s druge strane u tu skupinu spada 90 posto stanovnika Afrike i Indije.

SAD su i dalje država sa najviše milijunaša jer 46 posto članova tog elitnog kluba živi u toj državi. No, zato je Europa izgubila gotovo dva milijuna bogataša što se pripisuje slabljenju eura, odnosno jačanju dolara. Međutim, globalno gledajući, ove je godine po prvi puta od 2008. pao broj milijunaša. S druge pak strane, udjel u imovini koju posjeduju bogataši nastavio je rasti, stoji u analizi Credit Suissea. Vrijedi naglasiti kako taj udjel neprestano raste od 2002. godine, a jedina "pauza" dogodila se između 2007. i 2008. kada je na vrata zakucala financijska kriza. Nejednakost je već godinama goruća tema na globalnoj razini, ali i među znanstvenicima. Podsjetimo, ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je profesoru Angusu Deatonu sa sveučilišta Princeton baš za rad o nejednakosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close