‘Glavno tržište ostaje Hrvatska’

Autor: Poslovni dnevnik , 09. listopad 2017. u 21:59
Foto: Thinkstock

BiH je izgubila mogućnost slobodnog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatsku kada je ona postala članicom EU i od tada mora tražiti posebne suglasnosti tijela EK za takav izvoz kada ispuni stroge kriterije.

Nakon što su predstavnici Europske komisije proteklog mjeseca bili u posjeti Bosni i Hercegovini, tamošnji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je jučer kako je ta zemlja dobila preliminarnu suglasnost tijela Europske unije za početak izvoza peradarskih proizvoda na tržište njezinih država.

Najavio je kako bi prvi takvi proizvodi iz BiH u EU mogli stići iduće godine, a glavno tržište za njihov plasman je – Hrvatska. “Hrvatska je i prije bila naše glavno tržište, naši proizvodi tamo visoko su cijenjeni”, kazao je Šarović iz čijeg resora kažu da bi za dvadesetak dana iz Bruxellesa trebalo stići i konačno službeno izvješće o ovoj temi. Posebno izaslanstvo Ravnateljstva za hranu i zdravlje EK u rujnu je u BiH provjeravalo način proizvodnje u peradarskim pogonima i sustav kontrole kvalitete i na temelju tih provjera izdali su pozitivno preliminarno izvješće.

BiH je izgubila mogućnost slobodnog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Hrvatsku kada je ona postala članicom EU i od tada mora tražiti posebne suglasnosti tijela EK za takav izvoz kada ispuni stroge kriterije. Dosad je “zeleno svjetlo” dobila samo za mlijeko i mliječne proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close