General Motors pritišće Teslu koji 2016. čeka dobit

Autor: Maria Mrvelj , 12. veljača 2016. u 15:03
Elon Musk/Reuters

E. Musk obećao dobit krajem godine.

San Francisco Zaoštrava se konkurencija u segmentu električnih automobila što predstavlja sve veći pritisak za Tesla Motors.

Ovaj proizvođač očekuje da će ove godine konačno postati profitabilan. Izvršni direktor Elon Musk obećao je investitorima pozitivan novčani tok već od ožujka, a prvu neto dobit u četvrtom tromjesečju. U planu im je rezanje troškova, te povećanje prodaje između 60 i 80 posto. Tesla namjerava ove godine prodati između 80.000 i 90.000 Modela S i Modela X. Podsjećamo, tvrtka je u četvrtom tromjesečju bila u gubitku od 87 centi po dionici zbog neplanirane nezainteresiranosti za Model X, što je dodalo 67 milijuna dolara u neplanirane troškove.

Međutim, unatoč objavljenom gubitku, pozitivna očekivanja podigla su cijenu Tesline dioniceu srijedu za više od 10 posto, prenosi Reuters. Novi automobil u srednjem cjenovnom segmentu, Model 3, predstavit će krajem ožujka s početnom cijenom od 35 tisuća dolara, a prodaju planiraju za 2017. godinu. Istovremeno je General Motors najavio predstavljanje svog prvog električnog automobila Chevrolet Bolt po cijeni sličnoj Teslinom Modelu 3.

Novi automobil imat će pet sjedala i veću dugotrajnost baterije, te će biti cjenovno prihvatljiv širim masama, rečeno je na posljednjoj konferenciji tvrtke. Novi bi model mogao izazvati Volkswagenov  model Up! te e-Golf koji je izašao 2014.godine. General Motors u ovaj projekt uložio je više od četiri milijarde eura, a do 2020. u cilju im je izbaciti 29 novih automobila i unaprijeđenih starijih modela, uključujući i novo sportsko vozilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close