Gej ateist želi spasiti svoju katoličku državu koju smatra ‘groznim djetetom EU-a’

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2019. u 10:46
Foto: Robert Biedon Facebook screenshot

Robert Biedron osnovao je novu političku stranku prije manje od tri mjeseca, a upravo bi ona mogla odlučiti tko će upravljati Poljskom.

Desetak kipića Djevice Marije ukrašava ured Roberta Biedrona u Varšavi, skupljenih iz raznih dijelova svijeta, prenosi Bloomberg.

Na nekim kipićima Marija se smije na nekim pati, na nekima ima tamnu kožu, na nekim blijedu, na nekima je mršava, a na nekima debeljuškasta ili čak trudna.

Takva zbirka možda nije neuobičajena u Poljskoj, pobožnom bastionu Katoličke crkve te rodnom mjestu pape Ivana Pavla II.

Ono što je neobično kod ovog sakupljača je što je on gej ateist koji želi vratiti svoju zemlju u europski mainstream i udaljiti ju što više od pobožnog nacionalizma i homofobije koja prožima poljsko društvo. Pojave su se intenzivirale pod vladom koja je osvojila vlast 2015. godine i želi novi mandat ove godine.

Biedron, 43, prvi je otvoreno LGBT političar u Poljskoj, koji se krenuo u politički obračun. Njegova stranka, Proljeće, stara je manje od tri mjeseca, ali istraživanja javnog mnijenja ukazuju kako bi mogla odigrati ključnu ulogu u pro-EU savezu opozicijskih stranaka i oduzimanju javne podrške vladajućoj stranci Zakon i pravda.

Prema Biedronu, Poljska je "grozno dijete EU", jer vlada ugrožava milijarde eura subvencija sukobom s Bruxellesom zbog svega i svačega, od neovisnosti poljskih sudova do politike prema izbjeglicama.

Premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da je njegov "san" ponovna kršćanizacija demoraliziranog kontinenta, za koji kaže da je odbacio svoje tradicionalne vrijednosti zbog liberalnih snaga.

"Kada se borimo s klimatskom katastrofom, još uvijek nereguliranom imigracijom, Brexitom i ekonomskom krizom, poljski premijer želi ponovnu kršćanizaciju Europe. Trebamo od političara rješavanje stvarnih problema, kao što su frustracije mladih ljudi koji ne vide svoju budućnost, a ne križarski rat", rekao je Biedron u intervjuu u svom uredu.

Prema anketama javnog mnijenja, stranku Proljeće podupire do 15 posto biračkog tijela, što ju čini prirodnim partnerom proevropske koalicije koju je izgradila Građanska platforma. Tu skupinu osnovali su Donald Tusk, bivši poljski premijer, a sada predsjednik Europskog vijeća. U utrci su izjednačeni sa strankom Zakon i pravda, koja sebe naziva “euro-realistom”, radije nego euroskeptikom.

Ipak, Biedron, bivši gradonačelnik u gradu s oko 100.000 stanovnika u sjevernoj Poljskoj, žestoko je kritizirao potencijalne saveznike. Građanska platforma nije ponudila održivu alternativu osim što je anti-Zakon i pravda, dok je vlada jednostavno povećala javnu potrošnju u kritičnoj izbornoj godini, kazao je.

"Vlada je dublje zagrabila u svoju torbu kako bi ostala popularna, a Platforma nastavlja loviti zeca", rekao je.

Biedron je rekao da stranka Zakon i pravda predstavlja svoj politički sukob s EU, kao “mi protiv njih” u vezi novca za poljoprivredu, ceste, pa čak i za gradske bazene. Umjesto toga, on se bavi pitanjima kao što su ukidanje prljavih poljskih elektrana na ugljen, nova zelena ekonomija, veća minimalna plaća i odvajanje crkve od države. Također želi da EU pomogne s omogućavanjem povoljnijeg stanovanja i većim plaćama za nastavnike.

"Mi smo europski fundamentalisti", rekao je, tvrdeći da Poljska ne samo da treba biti unutar EU, nego ju mora i sama oblikovati.

Poruka nade

Biedron ne želi da ga LGBT pitanja definiraju kao javnu osobu u zemlji u kojoj su civilna partnerstva i istospolni brakovi još uvijek izvan zakona.

Kada je Zakon i pravda prošlog mjeseca poručila da je napredak gej agende "ozbiljna opasnost" za poljske obitelji, nastojeći da pitanje prava homoseksualaca postane glavna tema kampanje, on nije bio na prvoj crti te javne rasprave koja je tjednima vladala u domaćim medijima.

Gej prava su se davno prije trebala smatrati temeljnim ljudskim pravima, kazao je. Veliki dio poljskog društva to je već prihvatio, ali zakonodavci koji se još uvijek "boje svoje pastve" to još nisu shvatili, kazao je.

"Ne treba toliko hrabrosti da se ovo jednom zauvijek popravi", rekao je. “Poljska ima problem s tolerancijom. Već zaostaje za većinom EU nacija u poštivanju gej prava i prava žena”, ustvrdio je.

Ono što Biedrona privlači Marijinim statuama je njihova različitost, dok u isto vrijeme sve nose istu poruku nade za vjernike. Neke su iz dalekih zemalja poput Brazila i Sudana. Sljedećih mjeseci pokazat će se koliko je uspio proslijediti tu poruku glasačima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A šta ste vi, dajte se odlučite, POSLOVNI dnevnik ili kmero-četničko pisaralo tipa Novosti ili Tomićev Yutarnji list!!??

New Report

Close