GE nudi obnovu srpskih elektrana prema ekološkim standardima EU

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2016. u 22:00
Zastarjele termoelektrane u regiji koje se ne isplati obnavljati treba zatvoriti/FOTOLIA

Predviđanja na globalnom energetskom tržištu pokazuju da će do 2025. godine značajno porasti dodatni kapaciteti koji koriste ugljen.

Američka kompanija General Electric (GE) predviđa da bi Elektroprivreda Srbije (EPS) sljedećih godina trebala osuvremeniti više od 2,5 GW svojih instaliranih kapaciteta da bi ispunila standard Europske unije o zaštiti okoliša, piše portal eKapija.

Gaetano Massara, direktor General Electrica za jugoistočnu Europu, kaže za eKapiju da bi sve zemlje Europe trebale uskladiti svoje aktivnosti s direktivom EU o industrijskoj emisiji, što nameće ograničenja emisije otpadnih plinova iz velikih ložišta.

"Naša kompanija je svjetski lider u proizvodnji energije tehnologijom 'čistog ugljena', koja se učinkovito uklapa o ograničenja emisije definirane u direktivi EU. Kada je riječ o osuvremenjivanju opreme, vjerujemo da je potrebna modernizacija mehanizacije i racionalizacija resursa u većini rudnika ugljena i lignita u jugoistočnoj Europi, kako bi postali učinkovitiji i isplativiji i na taj način osigurali jeftinije izvore za konkurentniju proizvodnju električne energije", objašnjava Massara.

 

900mlrd.

tona iznose svjetske rezerve ugljena

Energetska stabilnost
Predstavnici General Electrica, njemačke kompanije za proizvodnju električne energije EnBW i stručnjaci za energetiku nedavno su raspravljali o značaju i budućnosti fosilnih goriva i konkretno ugljena kao energenta u sljedećem razdoblju. Zaključak rasprave je da je tzv. energetski miks nužan da bi se zadovoljila rastuća potražnja u svijetu. Fosilna goriva će zadržati više od 60% udjela i bit će obvezna za stabilnost mreža, dok obnovljiva energija predstavlja najbrže rastući segment.

Predviđanja na globalnom energetskom tržištu pokazuju da će do 2025. godine značajno porasti dodatni kapaciteti koji koriste ugljen i nuklearnu energiju, a s rezervama od gotovo 900 milijardi tona, ugljen ostaje značajan dio energetskog miksa, kao pristupačno sredstvo za proizvodnju energije i osiguranje energetske sigurnosti. Prema riječima Gaetana Massare, većina zemalja jugoistočne Europe u velikoj mjeri se oslanja na ugljen i ima domaće rezerve ugljena i lignita za još dugi niz godina. "Vjerujemo da je diverzifikacija izvora energije potrebna kako bi se jamčila energetska stabilnost bilo koje zemlje. Međutim, da bi se proizvela konkurentna energija države bi se trebale oslanjati na interno dostupne i time jeftinije izvore", kaže Gaetano Massara.

Cijene ugljena i plina
Stav da svaka država mora imati proizvodnju električne energije iz više izvora zagovara i Ante Ramljak, direktor kompanije Texo Management iz Zagreba i bivši savjetnik hrvatskog ministra energetike. "Tu nije pitanje alternative, da li koristiti jedan ili drugi izvor, nego mislim da bi naprotiv trebali imati, ako je moguće, i treću opciju. Ako se držite samo jednog izvora imat ćete problema u slučaju tržišnih poremećaja, jer nemate drugu mogućnost za opskrbu. Zato je dobro imati zadovoljavajući energetski miks, kao i zbog cijene.

 

60posto

udjela u potrošnji zadržat će fosilna goriva u sljedećem razdoblju

Ako pogledate odnos cijene ugljena i plina u proteklih desetak godina, vidjet ćete da su u priličnoj korelaciji i da je u vrijeme rasta cijene jednog energenta obično padala vrijednost drugoga", tvrdi Ramljak, dodajući da ugljen uz primjenu današnjih tehnologija nije toliki onečišćivač kao ranije i da je kao energent jedna od prihvatljivih opcija o kojima treba razmišljati. Sugovornici eKapije slažu se da usklađivanje s direktivom EU o emisiji plinova znači da bi zastarjele elektrane u regiji, gdje modernizacija ili nadogradnja nije opravdana pogodnostima oko učinkovitosti i zaštite okoliša, trebale prestati s radom.

"Ostale termoelektrane, za koje postoji ekonomska i ekološka logika usklađivanja sa standardima emisije EU, trebale bi investirati u primjenljiva rješenja za nadzor utjecaja na okoliš kako bi smanjile emisiju otpadnih plinova", smatra Massara. On navodi da je Elektroprivreda Srbije jedan od najvažnijih kupaca General Electrica u Srbiji i regiji i da GE planira sudjelovanje na natječaju za generalni remont TENT-a u Obrenovcu. "Pratimo sve aktivnosti EPS-a i sudjelujemo u relevantnim projektima. Generalni remont, rekonstrukcija, popravci, nadogradnja i modernizacija svakako su na radaru GE-a, kada je riječ o našim namjerama da sudjelujemo u projektima EPS-a", kaže Massara. 

Snaga veća za 24 megavata

Nova turbina za Obrenovac
EPS i General Electric potpisali su u petak ugovor o nabavci turbine za blok A4 u TE Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu čija je vrijednost 19,9 milijuna eura. Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a, rekao je da će zamjenom turbine blok A4 dobiti novi život, jer će mu snaga biti povećana za 24 megavata. On je dodao da je blok A4 TENT-a od 8. lipnja 1978. kada je pokrenut radio 250.000 sati. "Novom turbinom, kroz veću učinkovitost i manju potrošnju ugljena, očekujemo uštede do šest milijuna eura", objasnio je Grčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close