Gazprom suvereno na vrhu, ExxonMobil se strmoglavio

Autor: Sergej Novosel Vučković , 25. rujan 2017. u 22:00
Najveća ruska tvrtka imala je prihod od 107 milijardi dolara/GAZPROM

U 16-godišnjem mjerenju S&P Global Plattsa Gazpromov uspon i bolji rezultati opskrbljivača od proizvođača energije smatraju se velikim promjenama i izazovima.

Gazprom, najveći svjetski eksploatator zemnog plina i najveća kompanija u Rusiji uopće, sada je i najveća energetska tvrtka u svijetu, prema mjerenjima S&P Global Plattsa, kojim američka financijska tvrtka stvara ljestvicu Top 250 u energetskom sektoru.

Premda bi se očekivalo da će u vrhu biti mjesta i za arapske naftaše, S&P-evi pokazatelji koji prate financijske rezultate – vrijednost imovine, prihode, dobit i povrat uloženog kapitala, neumoljivi su. A američko priznanje primata ruskoj je državnoj tvrtki još i slađe jer je Gazprom time srušio 12-godišnju dominaciju teksaškog ExxonMobila, koji se survao na devetu poziciju. Ruski državni div ostvario je prihod od oko 107 milijardi dolara, uz dobit od 16,7 milijardi, a imovina mu je vrijedna 296 milijardi dolara.

Povrat uloženog kapitala iznosi 7%. Kompanija je prisutna i u Hrvatskoj, kroz partnerstvo s PPD-om, s kojim je, podsjetimo, nedavno potpisala i novi, 10-godišnji ugovor. Tako će do kraja 2027. Rusi godišnje nama isporučivati oko milijardu kubika plina. Ova smjena na globalnom vrhu, zajedno s činjenicom da su ukupni pobjednici u odnosu na lanjski poredak firme kojima su osnovni biznis plinovodi i prateće usluge opskrbe, a ne one koje crpe, prerađuju i prodaju naftu i plin, smatra se najvećom promjenom u u 16-godišnjem postojanju S&P-eve energetske liste.

"Europske servisne tvrtke i američki operatori opskrbe plinom digli su se jer se drže onog u čemu su najbolji i praktički bježe od riskantnijih pothvata i ulazaka na tuđi teren", kaže Harry Weber, stariji analitičar u S&P Global Plattsu.  Da se to dobrim vraća, pokazuje i golemi uzlet njemačkog E.ON-a, proizvođača i opskrbljivača električnom energijom i prirodnim plinom, koji je skočio za čak 112 mjesta i gleda u leđa samo Gazpromu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close