Gazprom preuzima najveće skladište plina u Europi

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2014. u 22:00
Kapacitet od 4,2 mlrd. kubika/REUTERS

Zamjena imovine s BASF-om.

Ruski plinski div Gazprom preuzet će najveće njemačko, odnosno europsko plinsko skladište od kompanije BASF, objavila je u četvrtak ruska televizija.

Skladište se nalazi na sjeveru Njemačke u mjestu Rehden, prostire se na osam četvornih kilometara, a može uskladištiti 4,2 milijarde kubnih metara prirodnog plina. Dio plina skladišti se i na dubini od 2000 metara. O kapacitetu skladišta dovoljno govori podatak da zadovoljava sedam posto njemačke godišnje potrošnje prirodnog plina te predstavlja petinu njemačkih kapaciteta za skladištenje plina. Gazprom će skladište preuzeti do početka zime, kako je dogovoreno s tvrtkom Wintersall, podružnicom kemijskog diva BASF. Transakcija je po vrsti zamjena imovine, a njemačka strana u zamjenu će dobiti pristup velikim nalazištima plina u zapadnom Sibiru. Inače, njemačka kompanija već duže surađuje s Gazpromom, a posjeduje i 15 posto udjela u projektu Južni tok kojim će plin iz Rusije dotjecati do središnje Europe.

Nacrt ugovora o preuzimanju skladišta Rehden potpisan je još u prosincu prošle godine, a odobrila ga je i Europska komisija. Ruske Vesti prenose i priopćenje Gazproma u kojem stoji da će ova zamjena imovine značajno ojačati poziciju kompanije u cijelom proizvodnom lancu. Prema tvrdnjama ruskog medija, njegovu implementaciju neće zaustaviti zapadne sankcije prema Rusiji. Gazpromu će postrojenje u Rehdenu poslužiti kao dio razvoja Sjevernog toka, projekta plinovoda koji ispod Baltičkog mora opskrbljuje ruskim plinom zapadnu Europu. Inače, Gazprom prakticira korištenje skladišnih kapaciteta u drugim državama. Osim najnovije akvizicije u Njemačkoj, ruski div skladišta posjeduje i u Austriji, Velikoj Britaniji, Srbiji, Latviji, Bjelorusiji i Armeniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close