Gazprom povećao dobit, razmatra zaduženje u kineskoj valuti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2014. u 13:01
Reuters

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da mu se neto dobit u drugom tromjesečju povećala 13 posto zahvaljujući povoljnom utjecaju valutnih tečajeva a najavio je i da razmatra mogućnost izdanja obveznica u juanima.

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da mu se neto dobit u drugom tromjesečju povećala 13 posto zahvaljujući povoljnom utjecaju valutnih tečajeva a najavio je i da razmatra mogućnost izdanja obveznica u juanima.

Vodeći proizvođač plina u svijetu zabilježio je u drugom tromjesečju neto dobit od 227,6 milijardi rubalja (5,6 milijardi dolara), navodi Reuters. Prihodi su mu poskočili 18,9 posto, na 1.320 milijardi rubalja.

Iz ruske su kompanije napomenuli i da su u prvih šest mjeseci ove godine rezervirali 215,8 milijardi rubalja zbog neplaćenih ukrajinskih računa.

U prvoj polovini godine neto dug smanjen je 19,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosio je na kraju lipnja 894,55 milijardi rubalja.

U Gazpromu napominju da i dalje analiziraju posljedice sankcija, koje po njihovoj trenutnoj procjeni ne bi trebale značajnije utjecati na financijski položaj odnosno poslovanje.

U prvoj polovini godine neto prodaja plina u inozemstvu povećana je sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani a u istom je postotku poveaćana i prodaja na domaćem tržištu.

Odvojeno su jučer iz Gazproma priopćili da s Industrijskom i komercijalnom bankom Kine (ICBS) razgovaraju o izdanju obveznica u juanima. Priopćenje je objavljeno nakon sastanka Gazpromova izvršnog direktora Alekseja Millera sa čelnikom ICBS-a Jiangom Jianqingom.

Na sastanku su razmotrene i mogućnosti financiranja trgovine i poslovanja, navodi se u priopćenju.

Ruska novinska agencija Itar-Tass podsjeća da je zamjenik izvršnog direktora Gazproma i čelnik financijskog i ekonomskog odjela Andrej Krugljov još 2011. signalizirao interes plinskog diva za zaduživanje u kineskoj valuti.

Potom je u lipnju ove godine Krugljov objavio da Gazprom pregovara o uvrštenju dionica u kotaciju Hongkonške burze a razmatraju i mogućnost izdanja obveznica u juanima ili singapurskim dolarima.

Izdanje obveznica u juanima uklopilo bi se u pojačanu suradnju Kine i Rusije čije su središnje banke jučer objavile da su dogovorile otvaranje swap-linija u juanima i rubljima, radi dodatne promocije bilateralne trgovine i investicija, prenosi ruska novinska agencija.

"Rusko-kineski sporazum otvorit će po potrebi i mogućnost prikupljanja kapitala na međunarodnoj razini. Zato će biti dodatni instrument osiguranja financijske stabilnosti", navodi se u priopćenju sa sastanka dviju banaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close