Gazprom neće biti suvlasnik plinovoda

Posao od 11 milijardi dolara/REUTERS Posao od 11 milijardi dolara/REUTERS

Kontroverzni ruski projekt morat će biti usklađen s europskom regulativom.

Članice Europske unije postigle su kompromisni dogovor o kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2 koji zaoštrava njegovu regulaciju i vjerojatno usporava dovršetak.

Međutim, Njemačka - glavni zagovaratelj projekta - zadržala je vodeću ulogu u projektu. Svega dan nakon što je Francuska poručila kako neće podržati projekt, u petak je ipak došlo do preokreta.

Predstavnici članica Europske unije prihvatili su u petak prijedlog Pariza i Berlina koji neće zaustaviti gradnju plinovoda vrijednog 11 milijardi dolara. Prijedlog sugerira da će se na Sjeverni tok 2 morati primjenjivati europska energetska regulativa.

To konkretno uključuje nediskriminatorne tarife te transparentno izvještavanje o isporukama plina. Primjenom te regulative razdvojit će se i vlasništvo nad plinovodom od isporučitelja, što znači da ruski Gazprom neće moći biti i suvlasnikom plinovoda koji bi trebao biti dovršen krajem ove godine.

O prijedlogu će ovoga tjedna raspravljati Europski parlament. Podsjetimo, u projektu 1225 kilometara dugoga plinovoda ispod Baltičkog mora uz ruski državni Gazprom sudjeluju i njemačke kompanije Uniper i Wintershall, zatim anglo-nizozemski Shell, austrijski OMV i francuski Engie.

Projektu se - uz SAD - najviše protive istočne članice Europske unije, smatrajući da će dodatno učiniti Europu ovisnom o ruskom plinu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve