Gazprom kupuje Crvenu zvezdu za 100 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2014. u 14:16
Dugotrajni financijski problemi kluba urodili su slabim rezultatima

Ruski energetski div želi potpuno vlasništvo nad klubom, a to uključuje i zemljišta na kojem se nalazi stadion te druge objekte.

Nogometni klub Crvena zvezda, jedan od najuspješnjih srpskih klubova, nekadašnji prvak Europe i svijeta, koji je trenutno suspendiran iz europskih klupskih natjecanja, dobit će novog vlasnika, piše beogradski dnevni list Blic.

Kako se navodi, novi vlasnik Crvene zvezde na kraju će postati ruski naftni i plinski div Gazprom, koji je sada generalni sponzor nogometnog kluba. Mediji u Srbiji i ranije su najavljivali da će Gazprom od sponzora postati vlasnik Crvene zvezde, ali se sada prvi put spominje konkretna cijena koju su Rusi spremni platiti za klub.Tako Blic navodi da će ruska kompanija platiti ulazak u Crvenu zvezdu čak 100 milijuna eura, od čega će 40 milijuna pripasti Republici Srbiji, 20 milijuna Gradu Beogradu, dok će 40 milijuna otići na račun kluba kako bi se sanirali nagomilani dugovi zbog kojih se nekadašnji nogometni div godinama ne može uzdignuti i barem izboriti plasman u grupnu fazu nekog europskog natjecanja.

 

40milijuna

eura pripast će državi, 20 posto Gradu Beogradu, a ostatak klubu

Srpski list podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Srbiju i Crvenu zvezdu 2011. godine i najavljuje da će doći ponovno 19. listopada, na obilježavanje 70-te godišnjice oslobođenja Beograda, budući da su ruski vojnici tom prigodom odigrali značajnu ulogu. Ruski energetski div želi potpuno vlasništvo nad nogometnim klubom, a to zapravo znači da želi imati sve pod kontrolom, zaključuje Blic. U to je uključena i kupnja zemljišta na kojem se nalazi Zvezdin stadion u Beogradu i objekti koji se nalaze u ulici Ljutice Bogdana. Rusi će, navodi se, postaviti svoj menadžment, među kojima će biti i visoko pozicionirani Petar Škundrić, bivši ministar energetike i sadašnji savjetnik prvog potpredsjednika srpske vlade Ivice Dačića, koji je i predsjednika Sportskog društva Crvena zvezda.

Direktor stadiona Crvena zvezda, Miodrag Ćorović, objasnio je i što od zemljišta u Beogradu na pravcu iznad Autokomande do Banjičke šume, pripada klubu, a što državi."Vlasnik zemljišta, nešto većeg od 16 hektara, čiji je korisnik FK Crvena zvezda, jeste Republika Srbija. Stadion i svi objekti, uključujući pomoćni teren ispod sjeverne i pomoćne terene iznad južne tribine u vlasništvu su kluba. Zgrada blizu benzinske postaje, koja je na gradskom zemljištu, ima sobe i restoran. Tu udjel u vlasništvu ima i naše sportsko društvo", rekao je Ćorović.Istovremeno kada i Blic, na kioscima u Srbiji se s pričom o kupnji nogometnog kluba Crvena zvezda pojavio i list Informer. Taj list, pozivajući se na bivšeg kapetana Crvene zvezde i člana uspješne generacije nogometaša iz 1991. godine, Stevana Diku Stojanovića, objavio je priču o tome da će Zvezdu kupiti ili Arapi ili Rusi. Inače, Crvena zvezda je na godinu dana suspendirana iz europskih natjecanja zbog kršenja financijskih propisa i financijskog fer-playa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close