Gazprom kreće u plinski rat protiv Amerikanaca

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2016. u 22:00
Istiskivanje Amerikanaca stajalo bi Gazprom jedan posto godišnje prodaje/REUTERS

Prvi cilj ‘plinskog rata’ bio bi da prijevoz plina postane neisplativ, a drugi da gradnja terminala bude preskupa.

Nakon što je saudijska politika proizvodnih kvota snažno utjecala na potop cijena nafte kako bi se s tržišta izbacili američki proizvođači, sličnom strategijom na plinskom tržištu mogla bi se poslužiti Rusija. Naime, inozemni energetski analitičari sve glasnije govore da svijetu prijeti cjenovni rat kojim bi ruski Gazprom pokušao izgurati s tržišta rastuću prijetnju – izvoz američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Amerika misli ozbiljno
Naime, početkom siječnja na terminalu Sabine Pass u Louisiani ukrcan je prvi LNG tanker čime je SAD ušao u klub izvoznika plina kojeg proizvodi iz škriljevca. Prema predviđanjima, isporuke američkog ukapljenog plina trebale bi se intenzivirati u drugom dijelu godine. Da Amerika misli ozbiljno govori i podatak da se trenutno gradi pet LNG terminala, a još šest je u planu.Terminali koji se grade imali bi kapacitet od 65,3 milijuna tona godišnje u što će biti uloženo 33,4 milijardi dolara.

 

65milijuna

tona imat će kapacitet pet američkih LNG terminala koji se grade

Naravno, na takve brojke Rusija ne može ostati mirna. Prema navodima upućenih izvora Financial Timesa bliskih Gazpromu, vodstvo tvrtke raspravljalo je o mogućnosti strategije rušenja cijena plina. Analitičari smatraju da bi pokretanja Gazpromova cjenovnog rata imalo dva moguća cilja. Prvi je da u kratkom roku učini (pre)skupima američke isporuke ukapljenog plina za europsko tržište. Drugi je cilj da investicije u LNG terminale u dužem roku postanu neisplative.

Već neisplativo
Za prvi je cilj potrebno da cijena plina na europskom spot tržištu padne ispod troškova prijevoza. Prema mišljenju Thierrya Brosa, analitičara tržišta plina u Société Générale, to bi se moglo dogoditi već u drugom polugodištu. Međutim, sudeći po izjavi zamjenika izvršnog direktora Gazproma Aleksandra Medvedeva tijekom ovotjednog sastanka s investitorima u New Yorku, niske cijene plina već su učinile američki izvoz neekonomičnim.

"Unatoč prevladavajućem mišljenju na tržištu da sjevernoamerički ukapljeni plin može promijeniti trenutni cjenovni model u Europi, u stvarnosti to uopće nije slučaj", izjavio je Medvedev. Izračuni govore kako bi istiskivanje Amerikanaca stajalo Gazprom ove godine 1,3 milijarde dolara – jedan posto od vrijednosti godišnje prodaje. Energetski stručnjak Jasminko Umičević ovakav scenarij smatra "logičnom pričom". "Kratkoročno Rusi mogu spustiti cijenu, ali je pitanje koliko dugo je mogu održavati", smatra Umičević.

S druge pak strane, profesor zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Igor Dekanić ističe kako je američki plin zbog velike ponude u proteklih nekoliko godina bio gotovo dvostruko jeftiniji od europskog plina. "Teško mi je povjerovati da će Gazprom krenuti u cjenovni rat jer je već dosta pogođen padom cijene i potražnje u EU", ocjenjuje Dekanić. "Ako govorimo o plinu koji se transportira plinovodima, najpogodniji pravac je Sjeverni tok, odnosno  njegov budući kapacitet, a tada bi se ipak radilo o svojevrsnom rusko-njemačkom izvoznom konzorciju. U tom je kontekstu osjetljiva pozicija Njemačke koja će nastojati izbjeći izravno konkuriranje američkom plinu na europskom tržištu", tvrdi  Dekanić.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close