Gazprom i Srbijagas grade krak plinovoda Turski tok u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2019. u 22:00
Još nije utvrđen način financiranja gradnje plinovoda u Republici Srpskoj/SHUTTERSTOCK

Plinovod će ići od Bijeljine do Novog Grada, jednim dijelom usporedno s planiranom trasom autoceste od Beograda do Sarajeva.

Tvrtka Gas-Res iz Banja Luke krajem 2020. ili početkom 2021. godine trebalo bi početi s prvim građevinskim radovima na izgradnji kraka plinovoda Turski tok kroz BiH, odnosno Republiku Srpsku.

Plinovod će ići od Bijeljine do Novog Grada, jednim dijelom usporedno s planiranom trasom autoceste Beograd – Sarajevo, a kolika će biti vrijednost tog projekta još uvijek nije točno utvrđeno. Prve procjene govore da bi moglo biti riječi o investiciji od 250 do 300 milijuna eura, piše Glas Srpske. Prema riječima Ljube Glamočića, direktora Gas-Resa, nakon što je postalo izvjesno da taj plinovod neće biti zaustavljen kao Južni tok, ubrzane su aktivnosti na realizaciji kapitalnog energetskog projekta za Republiku Srpsku.

Izvlaštenje 5500 parcela
"Sada kada je izvjesno da će radovi na trasi plinovoda kroz Bugarsku biti gotovi do svibnja 2020. godine, da će uskoro plinovod kroz Tursku biti pušten u rad, ali i da je Srbiji ostalo da položi još nekih tridesetak kilometara cijevi, intenzivirali smo radnje na pripremi ovog projekta", kaže Glamočić. Prema njegovim riječima, već je gotovo idejno rješenje projekta, a ostala dokumentacija bi trebala biti završena najvjerovatnije do polovice sljedeće godine.

 

300 milijuna

eura procijenjena je vrijednost gradnje plinovoda kroz RS

"Pred nama je veliki i zahtjevan posao, jer treba riješiti pitanje izvlaštenja 5500 parcela, preko kojih će, kako je planirano, ići trasa plinovoda Turski tok", objašnjava Glamočić, dodajući kako će odluka da plinovod ide istom trasom kao i planirana autocesta dosta pojednostaviti stvari, ali i utjecati na smanjenje troškova izgradnje.U međuvremenu bi vlada RS trebala donijeti odluku o izboru strateškog partnera. To će, kako je naveo Glamočić, biti kompanije Gazprom i Srbijagas s kojima bi Gas-Res trebao osnovati zajedničku tvrtku.

Moguć i krak do Sarajeva
"Vjerujem da će vlada RS ubrzo riješiti i ovo pitanje, te da će uskoro doći do potpisivanja sporazuma. Nakon toga, utvrdit ćemo način financiranja, a do tada bi trebalo biti jasno i hoće li se graditi jedan krak do Zvornika i dalje do Sarajeva, ali i konačno odlučiti u kojim će gradovima biti izgrađene elektrane na plin", kaže Glamočić.  Jedna od sigurnih lokacija je Banja Luka, u kojoj je predviđena gradnja elektrane-toplane, koja bi trebala dugoročno riješiti pitanje grijanja u tom gradu, a u igri su i Prijedor, Bijeljina, Zvornik i Ugljevik. Plin iz Rusije bi u BiH trebalo stići preko Turske, Bugarske i Srbije. 

Mjesto spajanja cijevi plinovoda trebalo bi biti između Mačvanskog Prnjavora kod Šapca i Novog Sela.  Izgradnja Turskog toka u Srbiji, na drugoj dionici, od Ćuprije do Dunava, kroz Pomoravlje, odvija se po planu, izjavili su prije desetak dana iz rusko-srpske kompanije Gastrans. 

Ruska najava

Radovi gotovi do kraja 2020.
Projekt Turski tok predviđa izgradnju plinovoda preko Crnog mora do europskog dijela Turske. Isporuka ruskog plina preko prvog dijela plinovoda namijenjena je rastućem turskom tržištu, dok će drugi dio biti predviđen za zemlje južne i jugoistočne Europe. "Radovi na izgradnji Turskog toka s bugarskim i srpskim partnerima bit će završeni do kraja 2020.", rekao je krajem listopada ruski predsjednik Vladimir Putin.

Komentirajte prvi

New Report

Close