Gates, Bezos i Buffett bogati kao pola Amerike

Autor: Tomislav Pili , 09. studeni 2017. u 21:59
Bill Gates, osnivač Microsofta, posjeduje imovinu od 89 milijardi dolara/Reuters

Osnivači Microsofta, Amazona i Berkshire Hathawayja posjeduju 248,5 milijardi dolara.

Trojica najbogatijih Amerikanaca – Bill Gates, Jeff Bezos i Warren Buffett – imaju imovinu jednaku siromašnijoj polovici stanovništva SAD-a, pokazuje istraživanje Instituta za političke studije.

Analiza smatra i da će predložena porezna reforma dodatno produbiti nejednakost u američkom društvu. Osnivači Microsofta, Amazona i Berkshire Hathawayja raspolažu s ukupno 248,5 milijardi dolara imovine, baš koliko i 160 milijuna Amerikanaca.

No, studija je uočila i da 400 najbogatijih Amerikanaca s Forbesove liste posjeduje 2,68 bilijuna dolara što je više od imovine 64 posto stanovnika SAD-a, odnosno procjenjenih 80 milijuna kućanstava s 204 milijuna ljudi.

"To je više ljudi nego što Meksiko i Kanada imaju zajedno stanovnika", ističe se u analizi koju prenosi The Guardian. "Nejednakost sve više raste. Sada je vrijeme za njezino smanjenje, a ne za porezne olakšice za vrlo bogate", izjavio je Chuck Collins, ekonomist i jedan od autora.

Prema ocjeni tog instituta, 80 posto prijedloga o poreznom rasterećenju koje predlaže Bijela kuća ide na ruku jedan posto najbogatijih kućanstava. Inače, Forbes je 2017. proglasio kao još jednu rekordnu godinu za najbogatije Amerikance. 

Komentirajte prvi

New Report

Close