GALERIJA: Španjolsku i Portugal zahvatio opći štrajk

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2012. u 12:41
EPA

Štrajkaju radnici metalne, kemijske, automobilske industrije i građevinarstva, a javni prijevoz osigurava minimum usluga.

Najmanje 62 osobe privedene su do 11 sati, a 34 su ozlijeđene u srijedu u Španjolskoj koja se kao i susjedni Portugal općim štrajkom uključila u europski dan prosvjeda protiv oštrih mjera štednje što najteže pogađaju jug kontinenta, a prosvjedi su predviđeni i u Francuskoj te Njemačkoj. Općem štrajku u Španjolskoj što su ga za 14. studenoga sazvala dva najveća sindikata UGT i CCOO protiv "samoubilačke" politike Mariana Rajoya, odazvalo se između 82 i 90 posto radnika, tvrde sindikati, no podaci o potrošnji energije govore o znatno manjem broju, prenosi španjolski tisak.

Industrija je stala. Štrajkaju radnici metalne, kemijske, automobilske industrije i građevinarstva, a javni prijevoz osigurava minimum usluga, prenosi tisak. "Najmanje su 62 osobe privedene u raznim dijelovima Španjolske u vezi sa štrajkom, rekla je Cristina Diaz, glavna ravnateljica policije u 11 sati i 15 minuta", piše dnevni list El Pais. Dodaje da su "najmanje 34 osobe ozlijeđene, među kojima je 18 policajaca". Promet je poremećen u gradovima.

Četvrto gospodarstvo eurozone Španjolska je pogođena visokom nezposlenošću od 25 posto. Opći štrajk u srijedu drugi je u godinu dana otkako je na vlast došla konzervativna vlada Mariana Rajoya. Od zadnjeg štrajka 29. ožujka, prosvjedi se nižu u toj zemlji protiv vladine politike štednje koja planira tako uštedjeti 150 milijarda eura do 2014., a te mjere duboko pogađaju najsiromašnije.

Međunarodni zajmodavci i neki ekonomisti ističu da je program visokih poreza i rezanja potrošnje nužan za ozdravljenje javnih financija nakon godina pretjeranog trošenja. U susjednom Portugalu koji je lani prihvatio zajam Europske unije u visini od 78 milijarda eura, ulice su mirnije no javno ogorčenje vladinim mjerama štednje raste i prijeti potkopati politiku koju vodi premijer Pedro Passos Coelho. Kako podsjeća Reuters njegova vlada desnog centra morala je odustati od planiranog dodatnog opterećenja plaća, ali je zato povećala druge poreze.

Mjere portugalskog premijera pozdravila je ovaj tjedan njemačka kancelarka Angela Merkel za posjeta Lisabonu gdje su je Portugalci dočekali prosvjedima jer kao i većina članica južnog dijela Europske unije Njemačku označavaju najvećim krivcem za nametnutu im štednju. U Španjolskoj je u sindikate udruženo pet milijuna ljudi ili 22 posto, a u Portugalu četvrtina od 5,5 milijuna radnika.

Najveći talijanski sindikat CGIL također je pozvao radništvo u srijedu na četverosatni prosvjedni prekid rada te se očekuju poremećaji u prometu, javlja Reuters i dodaje da su najavljeni su prosvjedni marševi studenata i učitelja. Agencija AFP prenosi da je tisuću osoba sudjelovalo u povorci u središtu Rima, a u industrijskim centrima Torinu i Milanu prosvjedovale su tisuće ljudi, navode sindikati.

U Grčkoj, najzaduženijoj članici Europske unije i najteže pogođenoj krizom eurozone, štrajkalo se dva dana prošli tjedan kada je parlament izglasao zakone o novim mjerama štednje. Za srijedu su vodeći sindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru organizirali trosatni prekid rada u Ateni gdje policija očekuje prosvjed 10.000 ljudi.

U Madridu će poseban prosvjed osim radništva održati i pokret Ogorčenih (Indignados) koji se rodio kao snažan izraz otpora prema globalnoj vladavini banaka i burza. "Današnji dan bit će etapa u povijesti europskog sindikalizma", obećao je u Madridu Ignacio Fernandez Toxo, glavni tajnik sindikata CCOO i pozvao na štrajk "protiv vlade nezaposlenosti i bijede".

Prosvjedi su za srijedu najavljeni u Francuskoj te Njemačkoj gdje je predsjednik Njemačke konfederacije sindikata (DGB) Michael Sommer upozorio na opasnost politike štednje u zemljama europskog juga. "U Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu, štedi se na leđima naroda (…) Gospodarskom politikom te se zemlje uništavaju (…) zbog toga se javlja takav otpor, takva pobuna", kaže Sommer.

I dok Europska unija predviđa da će rast u euruzoni u 2013., ostati na 0,1 posto, čak je i Međunarodni monetarni fond upozorio da bi politika štednje mogla postati "politički i društveno neodrživa".

Komentirajte prvi

New Report

Close