Futuristička vizija grada ukovanog u prošlosti

Autor: The New York Times , 16. prosinac 2012. u 22:00
Dizajner Pierre Cardin svoju je palaču Lumiere u Veneciji zamislio kao "nastanjivu skulpturu"

Palaču iz snova nazivaju “Dubaijem u laguni”.

Venecijanska elita početkom ovog mjeseca okupila se radi proslave karijere talijanskog dizajnera Pierrea Cardina, koji je ljetos navršio 90 godina.

Umjesto da proslavi svoje nekadašnje uspjehe, dizajner, koji se osim visoke mode potpisuje i na kombinezone, zahode i cigarete, tu je prigodu iskoristio da izloži plan gradnje goleme palače koja će, kako se on nada, Veneciju odvesti u budućnost. Ako se izgradi, Palais Lumi?re bit će sjajan spoj stanova, hotela, poslovnih prostora i fakulteta za dizajn, a potpuno bi izmijenila razrušenu industrijsku zonu uz venecijansku lagunu. Cardin je palaču, tri strukture povezane sa šest ravnih diskova, opisao kao "nastanjivu skulpturu" i svoj san. Iako su mnogi Venecijanci pozdravili Cardinove ambicije, projekt je uznemirio borce za zaštitu okoliša te pokrenuo raspravu oko budućnosti tog dragocjenog grada, kojemu prijeti pad stanovništva i turizma te rast razine mora. Najpoznatiji povjesničari umjetnosti, arhitekti i intelektualci nedavno su predsjedniku Giorgiju Napolitanu uputili otvoreno pismo moleći ga da obustavi taj projekt.

Cardinov je plan nedavno dobio neslužbenu potporu lokalnih političara, no čeka presudu talijanskog Ministarstva kulture. Izgradnja bi mogla početi početkom sljedeće godine. Protivnici projekta ističu i estetske razloge te kolosalnu strukturu nazivaju zastarjelom i "superfaličnom". Međutim, mnogi se boje da bi taj projekt mogao ugroziti lagunu i nagrditi jedinstveni krajolik koji se "stoljećima stvarao dodirima kopna i mora", kaže Marco Parini, predsjednik organizacije Italia Nostra, koja štiti povijesnu baštinu Italije. Cardin, voditelj projekta koji će navodno stajati 2,6 milijardi dolara, odbacuje takve kritike. Palais Lumi?re ili Palača svjetlosti, koja je tako nazvana jer će mnogi zidovi biti prozirni, "bit će poput svjetionika koji besplatno obasjava nebo", kaže. Neki se boje da će palača Veneciju pretvoriti "od šarmantnog krajolika u Dubaiji u laguni", kako kaže Parini. "To je nedopustivo, neodrživo i u neskladu s povijesti Venecije".

Takav bi projekt, kažu borci za očuvanje okoliša, zadao smrtni udarac gradu koji je pod opsadom turista i tisuća brodova koji svaki tjedan prođu narušenim kanalima. Neke Venecijance brine veličina strukture od ukupno 250 metara, jer će za nju trebati duboki temelji koji bi mogli probiti arteške bunare te drastično promijeniti izgled lagune. Drugi se, pak, brinu da bi Venecija mogla zapeti u prošlosti. "Palais Lumi?re možda nije rješenje, ali je simbol prilike da Venecija razvije drukčiju povijest", kaže Dominic Standish, sociolog okoliša i autor knjige "Venice in Environmental Peril? Myth and Reality". Pitanje je i može li Cardin financirati taj projekt iako će, kako kaže, u zalog dati svoje nekretnine, a možda i prodati svoje modno carstvo ako treba. No on nije zabrinut. "Ja jamčim svojim imenom", kaže.

Elisabetta Povoledo

Komentirajte prvi

New Report

Close