Fully će do kraja godine otpremati 3000 paketa dnevno

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2019. u 22:00
Tvrtka koju su osnovali Andraž Gavez i Matej Fajdiga zasad radi u prostoru od 600 kvadrata u Domžalama, uskoro se sele u veći/Shutterstock

‘Slovenski Amazon’ nudi i druge usluge, kao što su montaža proizvoda, lijepljenje deklaracija i zamatanje poklona.

Poduzetnici Andraž Gavez i Matej Fajdiga prije tri mjeseca osnovali su Fully, specijalizirani skladišni centar u Sloveniji za internet trgovce.

Fully osim tradicionalnog skladištenja nudi i druge usluge koje zahtijevaju online trgovine, poput montaže proizvoda, lijepljenja deklaracija, zamatanja poklona, i naravno, slanje proizvoda krajnjim kupcima u Sloveniji ili inozemstvu. Troškovi za online trgovce koji dnevno pošalju do 300 paketa niži su nego kada bi sve to radili sami, jer Fully kupovinom velikih količina kutija, omotnica i punila od dobavljača dobiva nižu cijenu od bilo kojeg pojedinog trgovca, piše Siol.net.

"Veće količine smanjuju i troškove dostave same robe, štedeći vrijeme trgovcima", kaže Gavez. Fully za obradu jednog paketa naplaćuje jedan euro, ali sve cijene su fleksibilne i ovise o potrebama pojedinih internet trgovaca. Potreba za takvim centrom pojavila se među manjim internet trgovinama, kao što su one koje vode osnivači  Fullyja Andraž Gavez i Matej Fajdiga. Gavez posjeduje internetsku trgovinu Mojačokolada.si, a Fajdiga je vlasnik tvrtke Spletna Fuzija. Andraž Gavez svoju prvu tvrtku osnovao je sa 19 godina, a samo nekoliko godina kasnije otvorio je internetsku trgovinu Mojačokolada.si. 

Pakiraju i za Heineken
Prije nastanka Fullyja manji online trgovci osnovali su prošle godine udrugu, u kojoj je njih 70, kojom je predsjedao Gavez. Zajedno zapošljavaju više od 200 ljudi, šalju 90.000 paketa mjesečno i imaju godišnje 35 milijuna eura prihoda. Svi oni su imali problema s otpremom, pa su kao cehovska udruga željeli dogovoriti usluge s većim logističarima, koje sada obavlja Fully.

 

70 internet

trgovina čeka na red da ih Fully uključi u svoju otpremu robe

Logističari su prepoznali važnost manjih online trgovaca, ali nisu bili spremni preuzeti njihove pošiljke, jer usluge nude samo većim trgovcima s velikim brojem paketa. Gavez i Fajdiga osnovali su zbog toga vlastiti skladišni centar i nisu pogriješili jer je odaziv trgovaca izvanredan. Danas Fully surađuje sa 17 internet trgovaca, a čak 70 čeka u redu na uključenje, jer uzimaju samo jednog novog trgovca tjedno. Fully otpremi ukupno tri tisuće paketa tjedno, a do kraja godine računaju da će poslati tri tisuće dnevno.

 

35 milijuna

eura prihoda godišnje ostvare mali slovenski internet trgovci

Trenutno u skladištu imaju dva zaposlenika, a uskoro će zaposliti još jednog. Amazon ima sličan poslovni model kao i Fully, a kako kaže Gavez, ne bi se bavili vođenjem skladišta za otpremu da je ta multinacionalna kompanija prisutna u regiji. Iako su specijalizirani za manje online prodavače, njihove usluge traže i veći trgovci. Tako, uz ostalo, pakiraju pošiljke za Heineken. Sada su i veliki logističari počeli tražiti dogovor s Fullyjem koji im do prije nekoliko mjeseci nije bio zanimljiv.

Ulažu u robotizaciju
Prema Gavezovim riječima, za njihove usluge zainteresirane su i tvrtke koje osim internetske trgovine imaju i veleprodaju. Trenutno, Fully još nije pogodan za primjenu skladišnih paleta, ali to će se vjerojatno promijeniti sljedeće godine.  Gavez i Fajdiga već traže nove, veće prostore, a trenutnih 600 četvornih metara u Domžalama uskoro će im biti premalo. Za sada sav posao obavlja se ručno, ali mladi slovenski poduzetnici istodobno pomno prate globalne trendove u robotizaciji procesa skladištenja. Tako, trenutak kada će robotska ruka sama spakirati paket nje više daleko za Fully. Planiraju uložiti u robotizaciju procesa pakiranja paketa već sljedeće godine. 

Andraž Gavez, vlasnik Moje Čokolade

Prodaje i u Hrvatskoj
Andraž Gavez svoju prvu tvrtku osnovao je s devetnaest godina, a danas vodi uspješnu internetsku trgovinu čokolade Mojačokolada.si. Kao menadžer web trgovine radio je za međunarodnu tvrtku na tržištu zabavne industrije Outfit7, tvorca Talking Toma, a kao savjetnik na području društvenih mreža pomagao je slovenskoj podružnici Hyundaija. Prije neokoliko godina Moja čokolada je dobila hrvatsku podružnicu na www.mojacokolada.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close