Fukushima: Za dekontaminaciju i odštetu 100 mlrd eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. studeni 2012. u 12:22
EPA

S članovima vlade morat ćemo razgovarati o tomu što je sve potrebno, u skladu s različitim scenarijima.

Troškovi saniranja nuklearne elektrane u Fukushimi, koji uključuju dekontaminaciju i plaćanje odštete žrtvama, mogli bi dosegnuti i 100 milijardi eura, što je dvostruko više od predviđene svote, izvijestila je tvrtka Tepco u čijem je vlasništvu nuklearka, uništena u tsunamiju 11. ožujka 2011.

Katastrofa u Fukushimi, najteža od nuklearne katastrofe u ukrajinskom Černobilu 1986., prouzročila je emisiju znatne količine radioaktivnih sastojaka u zrak, u tlo i u vodu u regiji te je stotine tisuća stanovnika prisilila da napuste domove. Svotom od 100 milijardi eura neće se uspjeti pokriti trošak popravka četiriju uništenih reaktora od ukupno šest koliko ih nuklearka ima. Ta bi operacija mogla potrajati oko 40 godina, a za sanaciju će biti potrebno izraditi nove tehnologije te osigurati naobrazbu nekoliko tisuća stručnjaka.

"S članovima vlade morat ćemo razgovarati o tomu što je sve potrebno, u skladu s različitim scenarijima", u srijedu je rekao predsjednik Tepca, Kazuhiko Shimokobe. Kao znak dobre volje tvrtka je obećala da će, u idućih deset godina, osigurati više od 33 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close