Freedom House: Đukanović i Vučić učvrstili moć svojih klika

Autor: Saša Paparella , 06. veljača 2019. u 22:00
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbija skliznula u skupinu djelomično slobodnih zemalja.

Srbija je ispala iz grupe slobodnih zemalja u grupu djelomično slobodnih zemalja na skali osnovnih sloboda, objavila je američka neprofitna organizacija Freedom house u svom izvješću pod nazivom Sloboda u svijetu 2019.

Srbija se u odnosu na prošlu godinu pogoršala za šest bodova u uvjetima političkih prava i građanskih sloboda, pa ove godine od 100 mogućih ima svega 67 bodova i svrstava se među zemlje s najvećim padom u jednoj godini.

'Vučić akumulira ovlasti'

“Antidemokratske vođe u središnjoj Europi i na Balkanu, uključujući one koji su drsko učvrstili vlast izvan ustavnih ograničenja, nastavljaju da podrivaju institucije koje štite slobode izražavanja i udruživanja i vladavinu prava”, navodi se u izvještaju. “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nastavljaju učvršćivati svoju državnu moć oko sebe i svojih klika, podrivajući osnovne standarde dobre vladavine i nadilazeći njima dodijeljene ustavne uloge. 
“Status Srbije je pao sa slobodnog na djelomično slobodan zbog pogoršanja u održavanju slobodnih izbora, nastavljenih pokušaja vlade i vlastima bliskih medija da podrivaju nezavisne novinare kroz pravno uznemiravanje i kampanje blaćenja i de facto akumulaciji izvršnih ovlasti predsjednika Vučića koje je u suprotnosti s njegovom ustavnom ulogom”, navodi se.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prokomentirala je u srijedu kako je izvještaj “nedovoljno objektivan” dodajući kako se osjeća kao da živi “u slobodnijoj zemlji nego prije nekoliko godina”. Zemlje regije mahom su u skupini djelimice slobodnih, pri čemu je Srbija najbolja sa 67 bodova, Crna Gora ima 65, Makedonija 59, Kosovo 54 a BiH sa svega 53 boda.

Pala i Mađarska

Pored Srbije i Mađarska je prešla iz slobodne u djelomično slobodnu zemlju. U toj su skupini još Moldavija, Albanija, a neslobodne su Rusija i Bjelorusija. Hrvatska je u skupini slobodnih zemalja s 85 bodova, a Slovenija ima 94 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close