Francuzi za 410 mil. eura kupili skijaški centar Brezovica

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2014. u 15:18
Fotolia

Kosovska vlada je dosad nekoliko puta razmatrala, ali i odlagala privatizaciju skijaškog centra Brezovica i to iz političkih razloga.

Francuski konzorcij MDP Consulting, kojeg čine ulagači iz Francuske i Andore, ponudio je 410 milijuna eura za projekt Ski resort Brezovica na Kosovu. Kako prenose prištinski mediji ta ponuda konzorcija je prihvaćena i očekuje se da ugovor bude potpisan u sljedeća tri mjeseca. Ismet Mulaj, kosovski ministar  trgovine i industrije, rekao je da je riječ o najvećem investicijskom projektu na Kosovu.

Bez suglasnosti mještana

Time je, izgleda, stavljena točka na dugu priču o prodaji Brezovice. Kosovska vlada je dosad nekoliko puta razmatrala, ali i odlagala privatizaciju skijaškog centra Brezovica i to iz političkih razloga. Prvo su na privatizaciju skijaškog centra pravo polagali i Agencija za privatizaciju Republike Srbije i Kosovska agencija za privatizaciju, ali zbog neriješenih međusobnih odnosa Kosova sa Srbijom, odnosno sa srpskom manjinom koja živi u blizini skijališta nije bilo pomaka. Pokušaji Prištine da, uz odobrenje Ujedinjenih naroda privatizira Brezovicu, propadali su, kako navode beogradski mediji, zbog otpora srpskog stanovništva iz mjesta Štrpce čija se suglasnost za prodaju ipak tražila.

Između ostalih zainteresiranih za privatizaciju Brezovice zanimanje je pokazala i MK Grupa Miodraga Kostića, koja se turizmom bavi na Kopaoniku, ali na njihovu ponudu nikada nije stigao odgovor. U međuvremenu, skijaški centar koji je nekad, za vrijeme zimske sezone, privlačio veliki broj turista i to iz cijele Jugoslavije, ostao je potpuno devastiran.

Samo privatan smještaj

Skijaški centar Brezovica, turistički centar na sjeverozapadnoj strani Šar planine, nalazi se na nadmorskoj visini od 1718 do 2522 metara. Udaljen je oko 60 kilometara od Prištine i isto toliko od aerodroma u Skopju. Dužina uređenih staza je oko 40 kilometara, a pojedine staze su duge i do 5 kilometara. Prosječan nagib staza je 38 posto i po tome je ovaj skijaški centar jedinstven u cijeloj regiji. Prirodni snijeg zadržava se oko 150 dana godišnje.

Međutim, zub vremena je uradio svoje i  hoteli Molika, Narcis i Breza već nekoliko godina ne rade. Na Brezovici postoje i žičara koje su starije od 30 godina, a niti one nisu u upotrebi jer nikada nije obavljen remont. Još početkom prosinca prošle godine bilo je pokušaja da se stanje sa žičarama donekle popravi. Upravitelj Brezovice Slađan Nikolčević izjavio je za RTS kako se planira da se do 25. prosinca osposobe dvije žičare. “Dolaze nam električari s Kopaonika i makedonske Popove Šapke. Nadam se da ćemo krenuti sa dvije ispravne žičara i jednim skijaškim liftom”, govorio je tada Nikolčević, ali rezultata nije bilo. Budući da hoteli ne rade, prošle zimske sezone kroz skijalište je prošlo jedva stotinjak gostiju koji su se smjestili u desetak privatnih kuća koje se bave turizmom.

U skijaškom centru do početka rata izravno je bilo angažirano oko 300 radnika, a neizravno oko 2000. Krajem prošle godine mediji su objavili da zaposleni u skijaškom centru Brezovica nisu primili plaću 18 mjeseci. Naravno, na gubitku su i lokalni stanovnici koji su gotovo svu hranu koju su proizvodili prodavali hotelima i dobro zarađivali.

Komentirajte prvi

New Report

Close