Francuzi optužuju Bruxelles da ga baš briga što jedu Europljani

Autor: Ante Pavić , 05. prosinac 2013. u 22:00
Francuska tvrdi da je EK popustila pod pritiskom država poput V. Britanije i Španjolske/FOTOLIA

U Parizu su svjesni da pravila sama po sebi ne bi spriječila kriminal u trgovini mesom, no transparentnost bi otežala prijevare.

Francuska je optužila institucije Europske unije kao i službeni London za nevoljkost da zaštite europske potrošače nakon velike afere s konjskim mesom koji je prodavan kao kvalitetna teletina, piše The Financial Times.

Pariz pritišće za donošenje novih pravila u EU koja bi obvezivala navođenje geografskog porijekla mesa ne samo na pakiranjima sirovog mesa već i na prehrambenim proizvodima poput gotovih jela ili suhomesnatih proizvoda. Pozivaju se na istraživanja koja govore da takvo rješenje podupire 90 posto potrošača. Francuski ministri kazali su da se Europska komisija nije usudila poduprijeti donošenje takvih pravila zbog opiranja brojnih zemalja unutar EU. Okrivili su britansku vladu  za "neuspjeh u podupiranju mjera". "Žalimo što je britanska vlada odlučila ne pridružiti nam se u poboljšanju pravila", kazao je Benoit Hamon, francuski ministar za zaštitu potrošača.

Razgovarajući s novinarima u Parizu, kazao je da je nezamislivo da britanski potrošači ne žele znati što jedu, "da ne žele znati da njihova govedina nije konjetina".  Francuzi još ne odustaju pa Stephane Le Foll, francuski ministar poljoprivrede, najavljuje da će inzistirati na raspravi o ovom pitanju na sastanku ministara poljoprivrede EU koji će se održati u siječnju. Hamon je dodao da EK favorizira slobodu tržišta u odnosu na zaštitu potrošača. "Uvijek postoji tenzija u EK koja uteg na vagi uvijek pomiče nasuprot prava potrošača", kazao je Hamon. Naglasio je da će ovo pitanje biti važno prilikom europskih izbora sljedeće godine na kojima se očekuje uspjeh antieuropskih populističkih stranaka.

"Na Komisiji je da preuzme inicijativu. Ne možete plakati zbog rasta euroskepticizma, a onda se skrivati iza slobode trgovine kada imate šansu zaštiti potrošače", poentirao je Hamon. I Hamon i Le Foll pozvali su novu vladajuću veliku koaliciju u Njemačkoj da im pomogne u izglasavanju novih pravila, jer je slična inicijativa spomenuta u koalicijskom dogovoru. Iako su svjesni da pravila sama po sebi neće spriječiti kriminal u trgovini mesom u kojemu se konjetina prodaje kao teletina, naglašavaju da transparentnost može pomoći u sličnim slučajevima i otežati prijevare.Španjolska je također među zemljama koje se opiru navođenju geografskog porijekla jer njezina prehrambena industrija uzima sirovine iz brojnih izvora na tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close