Francusko-japanski konzorcij gradit će nuklearnu centralu u Turskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. svibanj 2013. u 18:08
Ilustracija (SXC)

Turska je dodijelila izgradnju svoje druge nuklearne centrale konzorciju koji čine japanski Mitsubishi (MHI) i francuska tvrtka Areva.

Turska je dodijelila izgradnju svoje druge nuklearne centrale konzorciju koji čine japanski Mitsubishi (MHI) i francuska tvrtka Areva, uz ugovor vrijedan više od 15 milijardi eura što znači ponovno pokretanje civilnoga nuklearnog tržišta zamrznutog nakon katastrofe koja se prije dvije godine dogodila u japanskoj Fukushimi.

Visoki dužnosnik u turskome ministarstvu energetike potvrdio je tu informaciju France Presseu uoči službanoga posjeta Turskoj japanskog premijera Shinza Abe. Međuvladin sporazum, koji obilježava početak ekskluzivnih trgovinskih razgovora, u Ankari će potpisati Abe i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan.

Informirani izvor blizak konzorciju rekao je kako će industrijska grupacija ujediniti Mitsubishi Heavy Industries (MHI), tvrtku Itochu i francusku energetsku tvrtku GDF-Suez, kojima će se naknadno pridružiti i jedna turska tvrtka. Areva će, zajedno s MHI centralu "opskrbiti" četirima reaktorima srednje jakosti (1100 megawatta).

Izgradnja nuklearne centrale u Sinopu na obali Crnog mora, trebala bi početi 2017. Da bi poboljšala gospodarski rast Turska u idućih pet godina namjerava pokrenuti izgradnju još triju nuklearnih centrala kako bi što manje ovisila o uvozu energenata, osobito iz Rusije i iz Irana.

Komentirajte prvi

New Report

Close