Francusko gospodarstvo palo prvi put od 2013.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2016. u 11:25
Foto: Thinkstock

Pad aktivnosti u tom drugom po veličini gospodarstvu eurozone uslijedilo je nakon rasta od 0,7 posto u razdoblju od siječnja do ožujka.

Francusko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju ove godine zbog slabije osobne potrošnje, zabilježivši pad aktivnosti po prvi put od početka 2013. godine, što bi mogao predstavljati udarac za predsjednika Francoisa Hollandea uoči predsjedničkih izbora idućeg travnja.

U svojoj trećoj procjeni za to razdoblje, francuska statistička agencija INSEE revidirala je naniže podatke o bruto domaćem proizvodu na minus 0,1 posto, s ranije procjene o stagnaciji u odnosu na prethodno tromjesečje.

Pad aktivnosti u tom drugom po veličini gospodarstvu eurozone uslijedilo je nakon rasta od 0,7 posto u razdoblju od siječnja do ožujka.

Osobna potrošnja, pogon francuskog gospodarstva, smanjena je u drugom tromjesečju za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Zalihe su također pale, za 0,7 postotnih bodova, objavio je INSEE. Slaba potražnja kućanstava i investicije potkopali su nedavne tvrdnje predsjednika Hollandea da gospodarstvo jača.

Ministar financija Michel Sapin ostao je ovaj tjedan pri svojoj projekciji da će gospodarski rast u ovoj i sljedećoj godini iznositi 1,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close