Francuski Illiad želi preuzeti DT-ov T-Mobile u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2014. u 11:36
Thinkstock

Francuska telekomunikacijska kompanija Iliad dala je ponudu za kupnju Deutsche Telekomove (DT) tvrtke.

 Francuska telekomunikacijska kompanija Iliad dala je ponudu za kupnju Deutsche Telekomove (DT) tvrtke za mobilne usluge u SAD-u T-Mobile US, postavši tako konkurent dosadašnjem jedinom ponuđaču, Sprintu.

Illiad je ponudio 15 milijardi dolara gotovine za 56,6 posto T-Mobile US, odnosno 33 dolara po dionici.

Ta neočekivana ponuda pristigla je u trenutku kada su SoftBank, japanska matična kompanija Sprinta i Deutsche Telekom, vlasnik T-Mobile US-a, već dogovorili šire parametre ugovora.

"Ne može se sa sigurnošću reći da će ponuda Iliada biti prihvaćena od strane upravnog odbora T-Mobile US", objavila je francuska kompanija.

No, stručnjaci tvrde da bi ponuda Iliada za T-Mobile US mogla lakše proći proces regulatorne provjere u SAD-u nego ponuda Sprinta. Naime, potencijalno spajanje Sprinta i T-Mobilea, trećeg i četvrtog po veličini američkog operatera, vjerojatno će naići na brojne regulatorne prepreke.

"Pretpostavljam da bi ponuda Iliada lakše dobila odobrenje u Washingtonu nego Sprintova", kaže Paul Gallant, analitičar u tvrtki Guggenheim Securities.

Iliad, čiju ponudu za T-Mobile US podupire njezin osnivač, milijarder Xavier Niel, objavio je da predložena cijena preuzimanja daj premiju od 42 posto u odnosu cijene dionice T-Mobilea prije objave.

Komentirajte prvi

New Report

Close