Francuska zabranjuje plastični pribor i posuđe, Pack2Go Europe najavljuje borbu

Autor: Poslovni.hr/H , 24. rujan 2016. u 09:16
FOTO: Thinsktock

Zakon donesen u kolovozu 2016., jedna je u nizu mjera koje Francuska poduzima u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Francuska od 2020. godine zabranjuje uporabu plastičnog posuđa i pribora za jelo, osim biorazgradive plastike u okviru zakona o energetskoj tranziciji za zeleni rast, no incijativu ne pozdravljaju svi te traže reakciju Europske komisije zbog kršenja propisa o slobodnom protoku robe. 

Zakon donesen u kolovozu 2016., jedna je u nizu mjera koje Francuska  poduzima u borbi protiv globalnog zatopljenja, piše portal Express.live te ističe da će od 1. siječnja 2020., biti dopuštena uporaba samo biorazgradive plastike.

Francuskom planu protivi se Pack2Go Europe, organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja zastupa europske proizvođače ambalaže i traži hitnu reakciju Europske komisije.

"Tražimo odmah da Europska komisija poduzme zakonske mjere protiv Francuske zbog kršenja europskog prava", izjavio je Eamonn Bates, glavni tajnik Pack2Go Europe.

Francuska krši europski zakon o slobodnom protoku robe, kaže organizacija i dodaje da će, ako Europska komisija ne reagira, akcijom na sudu spriječiti provedbu plana.

Nema nikakvih dokaza da organski materijal može stvoriti dodanu ekološku vrijednost, kaže Bates i upozorava da bi problem mogao postati i veći jer će više otpada završiti u prirodi jer će potrošači vjerovati kako je dopustivo biorazgradivu ambalažu nemarno baciti.

Francuski političar Arash Derambarsh, gradski vijećnik u općini Courbevoie u Parizu, koji je već uspješno vodio kampanju zabrane  supermarketima da bacaju neprodanu hranu, smatra da je problem recikliranja opći europski problem. 

"Problem recikliranja postoji u svim europskim zemljama", rekao je Derambarsh za britanski dnevnik The Independent.

 "Takav zakon trebamo izglasati u svim europskim zemljama kako bismo se uhvatili u koštac s velikim problemom otpada", rekao je.

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je da je zabrana plastičnog pribora tek dio velike operacije kojom se Francuska "želi učiniti uzoritom nacijom u procesu smanjenja emisija plinova s učinkom staklenika, u diverzifikaciji energije i većeg korištenja obnovljivih izvora energije". 

Komentirajte prvi

New Report

Close