Francuska vlada želi zakonom spriječiti zatvaranje tvornica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2012. u 17:43
EPA

Montebourg predvodi pokušaje vlade da osujeti nakanu ArcelorMittala da ugasi dvije peći u čeličani u Florangeu

Francuska vlada namjerava prije kraja godine usvojiti zakon koji bi prisilio poduzeća s planovima o zatvaranju industrijskih pogona da ih prodaju drugim vlasnicima, kazao je u petak ministar industrije Arnaud Montebourg.

Nova zakonska inicijativa vremenski se podudarila s pokušajima vlade da spriječi trajno zatvaranje privremeno ugašenih peći u čeličani na sjeveroistoku zemlje. Zakon bi utvrdio pravni okvir kojim bi se kompanije poput ArcelorMittala moglo prisiliti da prepuste pogone planirane za gašenje drugim vlasnicima. Kupci bi pak za njih plaćali cijenu koju bi odredio sud, tumači Montebourg.

"Već se počelo s radom. Zastupnici će o zakonu o preuzimanju industrijskih pogona glasati prije kraja godine. Proces će trajati manje od tri mjeseca", kazao je ministar za tv-postaju BFM TV. Montebourg predvodi pokušaje vlade da osujeti nakanu proizvođača čelika ArcelorMittala da ugasi dvije peći u čeličani u Florangeu. Zatvorene su već 14 mjeseci zbog zasićenosti tržišnih kapaciteta. Predsjednik Francois Hollande obećao je u predizbornoj kampanji da će oživjeti francusku indsutriju a sada je suočen s valom otkaza u nizu poduzeća. Poručio je ArcelorMittalu da želi da se peći ponovo pokrenu ulaganjem 150 milijuna eura ili da ih proda.

Vlada već traži potencijalnog kupca ali bez novog zakona ne može ostvariti svoju prijetnju. Dvije peći zapošljavaju oko 550 od ukupno 2.800 radnika u pogonu u Florangeu. Ostatak pogona radi normalno. Potražnja za čelikom iz Florangea pada zbog smanjene proizvodnje u francuskim tvornicama automobila, s obzirom na pad prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close