Francuska novi “europski bolesnik”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. prosinac 2013. u 16:02
Thinkstock

Francuska je danas “europski bolesnik” kao što je to nekada bila Njemačka, a opiranje promjenama velikim je dijelom uzrok mnogih njezinih problema, zaključak je kontroverznog istraživanja Lisabonskog vijeća, think-tanka iz Bruxellesa, koje u ponedjeljak prenose europski mediji.

Francuska je danas "europski bolesnik" kao što je to nekada bila Njemačka, a opiranje promjenama velikim je dijelom uzrok mnogih njezinih problema, zaključak je kontroverznog istraživanja Lisabonskog vijeća, think-tanka iz Bruxellesa, koje u ponedjeljak prenose europski mediji.

Lisabonsko vijeće u novom izvješću "Euro Plus Monitor", objavljenom prošli tjedan, uglavnom je optimistično u pogledu izgleda za oporavak eurozone od globalne financijske i ekonomske krize, osim Francuske.

Za razliku od mnogih drugih istraživačkih instituta koji su jako zabrinuti zbog talijanskih dugova, koji bi 2014. trebali dosegnuti 134 posto BDP-a, Lisabonsko vijeće uvjereno je da Italija može izići iz krize.

No, ocjena francuskog gospodarstva mnogo je manje pozitivna.

"U Francuskoj se ne događa baš mnogo toga", rekao je glavni ekonomist njemačke banke Berenberg Holger Schmieding, glavni autor istraživanja.

"Stopa nezaposlenosti pretjerano je visoka, a planirana povećanja poreza nisu rješenje za izlazak iz mrtvila u kojem se Francuska nalazi", rekao je za europski informativni portal EurActiv.fr.

Izostanak reformi pogoršava također situacija na političkoj sceni, kojom dominira jačanje krajne desničarske Nacionalne fronte uoči izbora za Europski parlament u svibnju iduće godine.

Kao i MMF i Europska komisija, njemački ekonomist smatra da bi Francuska trebala provesti dublje reforme tržišta rada i mirovinskog sustava kako bi poboljšala svoju konkurentnost.

Europska komisija pozvala je Francusku u svibnju ove godine da ubrza gospodarske reforme, a zauzvrat joj je odobrila dvije dodatne godine da smanji proračunski deficit na 3 posto BDP-a. Bruxelles je Parizu preporučio da smanji troškove rada, reformira mirovinski sustav i otvori zaštićena tržišta.

"Troškovi rada u Francuskoj viši su od europskog prosjeka, to je činjenica, ali druge države suočene s tim problemom u prošlosti pronašle su način da se prilagode, poput Portugala. U Francuskoj je to nemoguće; svaki prijedlog reforme završi uličnim prosvjedima", kaže se u izvješću Lisabonskog vijeća.

Europski povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn, koji je nazočio predstavljanju izvješća u Bruxellesu, dijeli to stajalište. "Francuska ima tendenciju povećavanja poreza umjesto da se odluči na strukturne reforme, što nije dobro za rast", rekao je.

Po izvješću, koje donosi ocjenu "općeg zdravlja" zemalja, Francuska se nalazi na 16. mjestu, iza Španjolske, ali ispred Grčke, Italije i Portugala. "Ako se ovi trendovi nastave, Francuska će biti na posljednjem mjestu za tri godine", upozorava se u izvješću.

Francuska ostvaruje loše rezultate najviše u pogledu strukturnih prilagodbi, dijelom zato što se na nju ne vrši velik pritisak. Komisijine preporuke smatraju se preblagima i ne postoji trojka koja bi nametnula reforme, premda za to nema ni pravog razloga jer je deficit od četiri posto BDP-a još podnošljiv.

"Francuska je danas pomalo poput Njemačke 2000-ih", zaključuje Schmieding. "Njemačka nikada nije bila doista u krizi, ali je imala razdoblje u kojem se nisu otvarala radna mjesta a rast je bio jako slab dok kancelar Gerhard Schroeder nije proveo odlučnije reforme u drugom dijelu svojeg mandata."

Upravo to njemački ekonomist želi francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu: da bude francuski Schroeder.

Komentirajte prvi

New Report

Close