Francuska, Njemačka, Poljska i Italija traže manji PDV za knjige

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2015. u 18:15
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Francuska, Njemačka, Poljska i Italija zatražile su od Europske komisije da “bez odgode” predloži mjere kako bi se za sve knjige, uključujući elektroničke, uvele snižene stope poreza na dodanu vrijednost.

Francuska, Njemačka, Poljska i Italija zatražile su od Europske komisije da "bez odgode" predloži mjere kako bi se za sve knjige, uključujući elektroničke, uvele snižene stope poreza na dodanu vrijednost.

"Tražimo od Europske komisije da bez odgode predloži promjenu europskih propisa kako bi se omogućilo uvođenje sniženih stopa poreza na dodanu vrijednost za sve knjige, bilo materijalne ili ne", kaže se u zahtjevu ministara kulture četiriju zemalja, koje ističu da su knjige ključne za razvoj i širenje znanja i kulture. "Knjiga je knjiga, u kakvom god obliku bila", smatraju.

Izjava je objavljena u Parizu u četvrtak, uoči otvaranja godišnjeg sajma knjige i summita EU-a u Bruxellesu.

Europski sud pravde odlučio je 5. ožujka da Francuska ne smije primjenjivati sniženu stopu PDV-a na elektroničke knjige te da i za njih mora vrijediti redovita stopa od 20 posto.

Sud je stao na stranu Europske komisije, koja se žalila na Francusku, koja za elektroničke knjige ima stopu PDV-a od 5,5 posto, te Luksemburg, koji ima stopu od 3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close