Francuska je 'tempirana bomba u srcu Europe'

Francuski predsjednik Francois Hollande (Epa) Francuski predsjednik Francois Hollande (Epa)

Ugledni poslovni britanski tjednik The Economist na naslovnici izdanja od iduće subote ocjenjuje da je Francuska "tempirana boomba u srcu Europe".

Ugledni poslovni britanski tjednik The Economist na naslovnici izdanja od iduće subote ocjenjuje da je Francuska "tempirana boomba u srcu Europe".

Prema tom tjedniku "Francuska bi mogla postati najveća opasnost za zajedničku europsku valutu", a "kriza bi mogla udariti već iduće godine".

The Economist je osobito kritičan prema francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i premijeru Jean-Marcu Ayraultu, koji su obojica socijalisti.

"Ni Hollande ni Ayrault ne doimaju se čelnicima koji su dovoljno hrabri, kadri nametnuti reforme u okolnostima općeg otpora", napominje tjednik.

Priznajući da je francuska "vlada izgleda realnije pojmila težinu stanja i shvatila nužnost reformi", The Economist naglašava da ipak ima "mjesta strahu da su nedavne promjene smjera zakašnjele i nedovoljne".

The Economist Francuskoj zamjera brojne stvari - stagnirajuće gospodarstvo, povećanu nezaposlenost, golemi trgovinski manjak, "nesrazmjerni" teret državnih troškova i "jako pogoršano gospodarsko ozračje", osobito zbog Hollandeovih povećanja poreza. Tim više što, po tom tjedniku, "izborna elita nije spremna na dodatno prebacivanje državnog suvereniteta" na Europu.

Komentari (3)
 • autolik
  autolik 11:06 16.11.2012.

  da. nova revolucija koja će zahvatiti europu krenut će iz francuske. oni su najbliži kritičnoj masi. nov euruopski poredak može se uspostaviti samo oružanim putem. bit će to i brže no što mislimo.

 • fahrudin
  fahrudin 23:42 15.11.2012.

  Ma mislim…ovih supaka, kojekakvih teoreticara zavjere, tek nedavno skinutih s mamine sise, nakotilo se posljednji godina ko govana na farmi za prasice. Oni sve znaju, jedino ne znaju zaradit pare. Dudeki nemusti. Zali Boze zraka kojeg udisu.

 • Nostraduru
  Nostraduru 20:41 15.11.2012.

  Slažem se. U neku ruku je to i dobro. Niti jedna velika razvijena država u EU nije primjer koji se treba slijediti. To znači da je cijela EU izmanipulirana od ekonomskih terorista. http://www.4dportal.com/hr/zavjere/2685-john-perkins-bio-sam-ekonomski-placeni-ubojica [4dportal.com]

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve