FOTO: Pogledajte kako danas izgleda najveće atomsko sklonište u bivšoj državi poznatije kao Titov bunker

Foto: Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Struktura se sastoji od stambenih područja, konferencijske dvorane, kancelarije, i drugih dijelova.

Atomska ratna komanda, također poznata kao ARK ili Titov bunker, bivši je nuklearni bunker i vojni komandni centar koji se nalazi u blizini grada Konjica u Bosni i Hercegovini.

Napravljen da zaštiti jugoslavenskoga predsjednika Josipa Broza Tita i do 350 članova njegova užeg kruga u slučaju nuklearnog rata. 

Struktura se sastoji od stambenih područja, konferencijske dvorane, kancelarije, i drugih dijelova.

Bunker je ostao državna tajna sve do raspada SFRJ početkom 1990-ih. Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko skloniste i jedan od najvećih podzemnih objekata sagrađenih u bivšoj Jugoslaviji.

Više od deset godina nakon njegova završetka, bila je to najtajnija vojna instalacija u zemlji. Svi građevinski radnici su pažljivo birani i provjeravani, potpisivali su ugovor o šutnji, a svi članovi osoblja prolazili su najveću sigurnosnu provjeru. Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i 4,6 milijardi američkih dolara utrošenih u izgradnju.

Nakon Titove smrti 1980. godine, kompleks je ostao u stanju pripravnosti. U ožujku 1992. godine, u vrijeme raspada Jugoslavije, JNA je naredila rušenje kompleksa kako ne bi ostao pod kontrolom vlasti Bosne i Hercegovine, ali je vojni odred odbio izvršiti naređenje i umjesto toga predao strukturu bosanskohercegovačkoj vladi.

Komentari (1)
  • titobunker
    titobunker 14:17 10.12.2019.

    Za organizovanje posjeta www.titovbunker.com

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!